Jachthaven is het niet eens met de gemeente.
Jachthaven is het niet eens met de gemeente.

Jachthaven Naarden vecht boete aan over regels rondom tanken

DEN HAAG De boete van 15.000 euro is intussen betaald. Maar Jachthaven Naarden probeert nu via een hoger beroep bij de Raad van State dit bedrag terug te halen. Volgens zijn advocaat wordt het bedrijf onrecht aangedaan door de gemeente Gooise Meren. Die hanteert de regels voor het afleveren van brandstof voor schepen in de jachthaven onjuist.

door Adrie van der Wel

"Het is een zaak met ook grote gevolgen voor andere jachthavens", aldus de advocaat. Een principekwestie. Maar of de Raad van State daar net zo over denkt, is zeer de vraag. De raad gaat nu bekijken of de gemeente de regels goed heeft toegepast. De rechtbank in Utrecht gaf de gemeente vorig jaar gelijk.

Direct toezicht

De landelijk geldende regels eisen dat er bij het tanken van schepen in de jachthaven direct toezicht is. Schippers mogen in dat geval wel zelf tanken. Bij Jachthaven Naarden werd ook toezicht gehouden vanaf monitors in het havenkantoor. Volgens de gemeente is die vorm van toezicht onvoldoende. Het duurt dan te lang voordat een medewerker kan ingrijpen als het misgaat bij het tanken.

Bovendien gaven de monitors niet een goed zicht op het tanken, aldus woordvoerders van de gemeente. Bij het ontstaan van brand of vervuiling van het water moet er iemand van de jachthaven dichtbij staan om snel te kunnen optreden, vindt de gemeente.
Maar volgens de advocaat van het bedrijf kan het onbemande tanken dan net zo goed worden afgeschaft, als er een medewerker direct naast staat. Dat kan nooit de bedoeling van de regels zijn geweest. En hij wijst op het toezicht op tankstations langs wegen. Daar wordt ook vanuit de tankshop via monitors toezicht gehouden. Intussen heeft de jachthaven de situatie aangepast. Als er nu wordt getankt, is er een medewerker dichtbij lijfelijk aanwezig. Precies zoals de gemeente wil. Maar het bedrijf wil als het even kan toch terug naar de situatie zoals die eerder was. Alleen al om de flinke kosten voor een extra medewerker te besparen.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.