De opname was voor het wekelijkse programma BBC World Hacks.
De opname was voor het wekelijkse programma BBC World Hacks. Foto: Bob Awick

BBC World op bezoek bij Repair Café

BUSSUM "Heel leuk en eervol dat ze er waren", vertelt Petra Olgers over het bezoek van BBC World aan het Repair Café van afgelopen zaterdag. De Britse zender was aanwezig voor een reportage over repaircafés wereldwijd.

Tussen de reparaties door werd Martine Postma, de oprichtster, geïnterviewd. Verder kreeg de omroep een rondleiding van Petra en kwamen er ook bezoekers en vrijwilligers voor de camera. "Er was ook contact met een repaircafé in India en Engeland", vertelt Petra enthousiast verder. De hele uitzending werd gedaan vanuit Bussum.

Bussum werd volgens Petra uitgekozen omdat ze goed georganiseerd én een aardige omvang hebben. Ondanks dat het in september nooit heel druk is - er is in die maand veel concurrentie van andere evenementen - waren de dertig bezoekers toch voldoende om een goede sfeer neer te zetten."

Bescheiden feestje

Het Bussumse Repair Café bestaat dit jaar zes jaar. Dat wordt met alle 32 vrijwilligers gevierd op 14 oktober tijdens het jaarlijkse vrijwilligersuitje. Petra: "Wat we gaan doen is nog een beetje een verrassing. Een van de vrijwilligers heeft de organisatie op zich genomen."

Wereldwijd

BBC Word had Bussum uitgekozen onder meer op advies van Martine Postma. Zij startte zo'n acht jaar geleden in Amsterdam met het eerste repaircafé. Bussum sloot zich twee jaar later aan. Het aantal repaircafés in Nederland was toen inmiddels uitgegroeid tot 45. Nu zijn er zo'n 1.500 repaircafés wereldwijd actief.
Het Repair Café wordt maandelijks georganiseerd op de tweede zaterdag van de maand en vindt meestal plaats in het Denksportcentrum Bussum.
De eerstvolgende is op zaterdag 13 oktober.