De fijne sfeer in de yogaruimte is duidelijk voelbaar.
De fijne sfeer in de yogaruimte is duidelijk voelbaar. Foto: Yvette Geerts

Raja Yoga begint weer met complete basiscursus

BUSSUM Stichting Raja Yoga 't Gooi begint deze maand weer met een basiscursus die tien maanden duurt. Daarna is het mogelijk om ook de driejarige docentenopleiding te volgen én een Hoge Yoga groep.

"Raja Yoga staat voor Koninklijke Yoga, de hoogste vorm van Yoga", vertelt Jan Th. van Opzeeland. Hij is al jaren de drijvende kracht achter de stichting. "Raja Yoga is een wetenschap van de praktijk: je moet het beoefenen om te ontdekken dat het werkt en waar is." Hij vertelt dat de beste methode om meer te weten te komen over Raja Yoga is via een afspraak.

Kom kijken

"Kom gewoon eens onze school bekijken en begin met vier of acht lessen. Dat weet je hoe we in onze lessen werken en of het iets voor jou is. Dat maakt het heel laagdrempelig om eens te proberen. De basiscursus wordt gehouden op maandagochtend of -avond. Doorgroeien kan uiteraard ook, daarvoor hebben we de driejarige docentenopleiding. Hiermee hoef je geen docent te worden, het is ook voor de eigen ontwikkeling. "
De koninklijke yoga is een volledige en oeroude training waarbij vermogens ontwaken zoals flexibiliteit, visie, kracht, geheugen, intuïtie en creativiteit. Zo is het mogelijk te werken aan groei in bewustzijn, verlichting, zelfrealisatie en heelheid. Naast de fysieke houdingen omvat het ook zaken als morele principes, energiebeheersing, onthechting, concentratie en meditatie.

In de ruime yogazaal hangt een fijne, serene sfeer en de kurkvloer voelt uiterst comfortabel aan. Jan glimlacht: "De fijne energie die door meditatie ontstaat hangt in deze ruimte. Sommige leerlingen vragen of ze nog even mogen blijven zitten na de les." Het is duidelijk dat hier een bijzondere vorm van yoga wordt gegeven. "Het is ons werk om mensen naar een hoger bewustzijn te tillen. Een gezonde ziel huist in een gezond lichaam; 90% van de fysieke kwalen komt uit het emotionele lichaam; mensen zitten veelal fysiek en mentaal in hun lichaam gevangen. Ik vergelijk het vaak met een aap die alle kanten op slingert. Zo gaan de gedachten van mensen ook. Mensen gaan op vakantie om rust te vinden en vervolgens gaan ze juist nog meer doen. Door je gedachten te observeren leer je ze te beheersen. Niet het slachtoffer zijn, maar de baas", besluit Jan.

De school is gevestigd op de Kruislaan 20, Bussum. Tel.: 035 -6948674 of kijk op www.raja-yoga-het-gooi.nl.

'Kom gewoon eens onze school bekijken en begin met vier of acht lessen'