Tewaterlating van zeilschip Berrona.
Tewaterlating van zeilschip Berrona. Foto's: Bob Awick

Na vier jaar klussen wordt ruim 40 jaar oude schip Berrona te water gelaten

Het vijftien meter lange zeilschip Berrona gaat ingezet worden voor zeiltochten met sociaal kwetsbare mensen.

NAARDEN Ruim vier jaar werd er geklust aan het zeilschip Berrona en afgelopen zaterdag, tijdens het evenement Jazz Marina, werd het te water gelaten in Jachthaven Naarden. Een mooi moment voor iedereen die eraan heeft meegewerkt.

Het zeilschip van ferrocement is maar liefst 15 meter lang en gaat ingezet worden voor onder meer dagtochten met mensen die wel een verzetje kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld kinderen met een beperking of langdurig zieken. Mike Muller, die vanaf het begin betrokken is geweest bij dit megaproject, vertelt dat ze eigenlijk twee maatschappelijke doelen hebben. "Met het schip en de Stichting Beronna willen we werk-, stage- en ervaringsplaatsen bieden voor langdurig werkzoekenden, vrijwilligers en sociaal kwetsbare mensen een mooie vaartocht bieden." Voordat het schip regelmatig de zeilen kan hijsen, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Voornamelijk aan het interieur. Ze hopen in de tweede helft van de zomer klaar te zijn voor een proefvaart en in het voorjaar van 2019 de eerste echte vaartocht te maken. "We hoopten in twee jaar klaar te zijn, maar we zijn nu al vier jaar bezig." Soms was er wel geld en ontbrak het aan handjes, de andere keer waren er genoeg mensen om te helpen, maar was de bodem van de geldpot bereikt.

Het ruim veertig jaar oude schip heeft een lange historie. Het werd gebouwd door een arts. Die heeft er een aantal jaren mee gezeild, maar uiteindelijk raakte het schip, doordat er decennialang niet naar werd omgekeken, in verval. "Het schip had al die tijd in Huizen gelegen, het zag er flink verwaarloosd uit en zou gesloopt worden." Maar ze zagen er wel wat in en met een clubje enthousiastelingen gingen ze aan de slag. Mike was, als penningmeester, vooral bezig met het inzamelen van geld dat nodig was voor het project. In totaal is er zo'n 70.000 euro opgehaald en het meeste is opgegaan aan de renovatie. "We zijn naar verschillende gemeenten en de Jachthaven Naarden gestapt." De jachthaven 'sponsorde' de ligplaats en ook de stalling tijdens de werkzaamheden. De gemeenten Gooise Meren, Huizen en Weesp bemiddelden in 'arbeidskrachten', werkzoekenden die bij hen ingeschreven staan. Een groot aantal van hen heeft inmiddels via dit project een baan gevonden, weet Mike.
In totaal werkten zo'n dertig mensen mee. Een klein aantal was er afgelopen zaterdag bij, maar de meeste zijn ze uit het oog verloren. Voor Mike en zijn kompanen zit de klus er overigens nog lang niet op. Behalve dat er nog aan het interieur gesleuteld moet worden, is er ook weer geld nodig. "Het schip moet ook gaan varen."