Bewoners voelen zich niet gehoord en bieden daarom een petitie aan.
Bewoners voelen zich niet gehoord en bieden daarom een petitie aan. Foto: Bob Awick

Bewoners willen dat gemeente een andere locatie zoekt voor hangjeugd

Bewoners willen geen jongerenontmoetingsplaats nabij kruising van Meerstraat met de Vaartweg omdat de plek veel te dicht bij de woningen ligt.

NAARDEN Bewoners, gezinnen en ondernemers van de Vaartweg, Meerstraat, Generaal Kraijenhoffstraat, Van Limburg Stirumlaan, Huibert van Eijkenstraat, Kolonel van Brienenstraat en Amsterdamsestraatweg hebben maandag een petitie met 200 handtekeningen aangeboden aan burgemeester Han ter Heegde en wethouder Geert-Jan Hendriks.

Een bewoonster wil graag namens alle bewoners vertellen waarom ze geen jongerenontmoetingsplaats (JOP) op die locatie willen hebben. "Een beperkte groep bewoners had een brief van de gemeente ontvangen met een uitnodiging voor een informatieavond op 22 mei over de JOP. Deze brief ontvingen ze pas een paar dagen van tevoren. Na het lezen kwamen ze tot de conclusie dat iedereen in de buurt op de hoogte moest zijn van deze JOP en hebben ze de brief verder verspreid."

Emotionele avond

"De informatiebijeenkomst was voor ons een emotionele avond omdat wij het gevoel kregen dat dit plan al in een vergevorderd stadium is en dat we voor een voldongen feit werden gesteld. Ook zijn de jongeren wel benaderd of ze deze plek geschikt vinden, maar wij niet. We hebben dus niet de gelegenheid gehad om over de JOP na te denken of überhaupt te bespreken met de gemeente. Daardoor voelen we ons gepasseerd en ook genegeerd, want de gemeente hoort dit serieus op te pakken. Na die avond hebben we het even laten bezinken en zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Onze conclusie is dat de plek niet geschikt is als JOP omdat het veel te dicht bij de woningen met gezinnen ligt en recht tegenover het veldje, waar de jongeren straks mogen hangen, is een draaimolen waar veel kinderen uit de buurt spelen."

"We hebben al vaak overlast omdat op die locatie regelmatig in drugs wordt gedeald. Veel omwonenden hebben daarover contact gezocht met de politie en we nemen aan dat de gemeente daarvan op de hoogte is. Ook hebben we gelezen in de rapporten van de gemeente dat het probleemgedrag van deze groep jongeren wordt beschreven als 'samenscholing/hangen, intimidaties, alcohol- en drugsmisbruik en mogelijk ook kleinschalige drugsdeals'. En als je dat leest, ga je je grote zorgen maken. De jongeren zitten nu op een vaste plek bij de Plus supermarkt waarvan bekend is dat ze daar veel overlast veroorzaken. Volgens ons is het gewoon een verplaatsing van de ene plek naar de andere, maar zo los je de problematiek rond de jongeren niet op. We willen duidelijk maken dat we niet tegen een jongerenontmoetingsplaats zijn, maar we denken dat een van de succesfactoren van zo'n plek is dat het niet te dicht bij woningen ligt en zeker niet bij kinderen die daar wonen. Wij zijn daarom tot het besluit gekomen om van ons te laten horen via een petitie en hopen dat de gemeente ons verhaal serieus neemt. En dat we samen tot een oplossing kunnen komen, want we zijn als omwoners zeker bereid om hierover mee te denken."

Overhandiging petitie

'Wij voelen ons gepasseerd en ook genegeerd'

Een grote groep bewoners was maandagochtend aanwezig bij de overhandiging van de petitie. Na de ontvangst liet de burgemeester weten dat hij hun standpunt begrijpt. "Maar we moeten echt wat doen voor de jongeren in Naarden", aldus Ter Heegde. "We vinden het fijn als jullie meedenken over een alternatieve locatie, want er ligt nog niets vast. We hebben eerst nog een gesprek met ambtelijke adviseurs over de problematiek van Naarden in het algemeen en over de twee JOP's in het bijzonder, daarna wordt het besproken in het college van B en W en dan gaan we de raad nog informeren over de jongerenontmoetingsplaatsen. Want wij als gemeente willen dat dit zorgvuldig gebeurd, zowel voor de omwonenden als voor de jongeren."