Naarden op de markt in Tsjechië.
Naarden op de markt in Tsjechië.

Naarden laat van zich horen op markt in Uhersky Brod

NAARDEN Een flink aantal kraaien (inwoners uit Naarden) is weer afgereisd naar de Tsjechische stad Uherksy Brod om de stedenband sterk te houden. De steden zijn aan elkaar verbonden dankzij Jan Amos Comenius.

Comenius werd geboren in Uhersky Brod en is begraven in Naarden. Het is inmiddels een mooie traditie geworden dat vertegenwoordigers uit beide gemeenten elkaar om het jaar bezoeken.

Muziek en kaas

Dit jaar leverde muziekvendel Nardinc een levendige bijdrage aan de jaarmarkt in Uhersky Brod.
Ook vertegenwoordigers van de Stichting Naarden Uhersky Brod werden allerhartelijkst ontvangen door de burgemeester. Op de centrale marktplaats werden typisch Nederlandse producten verkocht, waaronder advocaat, kaas en stroopwafels.
De slagwerkgroep van Nardinc verraste de lokale bevolking met opzwepende ritmen, afgewisseld door de blazers van de Wallenkraaiers die bewerkingen van 'Gimme Some Loving', Nirwana en de Bayerische Polka over het plein lieten schallen. "Dat ging erin als de vele vaten bier en de Moravische braadworsten die traditioneel bij deze gelegenheden worden genuttigd", laat Aleid Hamelink weten namens de Stichting Naarden Uhersky Brod.

Comeniusmuseum

Uiteraard stond er een bezoek aan het Comeniusmuseum gepland. Voor de bezoekers zorgde dit voor een déjà-vu-effect, want voor het museum staat een exacte kopie van het standbeeld dat in Naarden voor de Grote Kerk staat.

Zusterstad

Het was de 28e keer dat Naarder kraaien een bezoek aan de Tsjechische zusterstad brachten, volgens de deelnemers van deze reis een fraaie traditie die het handhaven waard is.