Het bord dat hangt in de Wagnerlaan.
Het bord dat hangt in de Wagnerlaan. Foto: Astrid Maas

Zelf verkeersbord plaatsen? Mag niet

NAARDEN Duco Homan heeft in de Wagnerlaan een bord aan een lantaarnpaal gehangen met de tekst 'LET OP! spelende kinderen'. "Ik heb dit op eigen initiatief gedaan omdat er in onze straat te hard wordt gereden." Maar zelf zo'n bord ophangen én een Verkeersmaatje plaatsen zijn zaken die volgens de BOA's en de gemeente niet kunnen.

De actie werd na twee dagen opgemerkt door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Duco moest het bord weghalen omdat er een klacht van een andere buurtbewoner was binnengekomen. Maar daar bleef het niet bij: ook het Verkeersmaatje moest weg. "Het waarschuwingspoppetje van plastic mag namelijk alleen op eigen grond staan en niet op de openbare weg." Dit schoot meerdere buren die ook zo'n Verkeersmaatje voor hun huis hebben staan in het verkeerde keelgat. "Het moet niet gekker worden. Wel handhaven als we een poppetje en een bord neerzetten, maar geen handhaving op het gedrag van de chauffeurs", aldus buurtbewoner Bert de Kleermaeker.

Duco voelde er niets voor om het bord en het plastic poppetje weg te halen. "We wonen in een kinderrijke buurt waar heel veel kinderen buiten spelen. Veel automobilisten rijden te hard. Het kan zomaar gebeuren dat een kind oversteekt zonder goed te kijken. Het is dan wel een 30 kilometerzone, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan. Vandaar de maatregelen."

Bord hangt er nog

Kortom: Duco vond dat hij niets verkeerd deed. "Ik moet eerlijk bekennen dat het bord er nog steeds hangt. De reden is dat ik niet wil dat er een kind wordt aangereden. Iedereen blijft maar te hard rijden. Om die reden heeft er recent in de Händelstraat, bij ons om de hoek, een bord gehangen waarop automobilisten konden zien hoe hard ze reden. Dit systeem heeft er een aantal weken gehangen en is toen weggehaald. Waarom weten we niet. Wij zouden als buurt graag verkeersaanpassing in de straat willen, zoals verkeersdrempels of een versmalling zoals een stukje verderop in de straat. Veel omwonenden klagen al jaren bij de gemeente vanwege het te hard rijden en we willen dan ook graag weten hoe dit probleem opgelost kan worden."

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het niet is toegestaan om zelf een bord op te hangen in de straat. "Het is aan de gemeente om dat te doen en te bepalen in welke straat welke borden komen te hangen en op welke plek." De gemeente laat weten dat ze een eigen beleid voert over de Verkeersmaatjes. "De gemeente Gooise Meren is heel terughoudend met het toestaan van dergelijke losse objecten omdat ze namelijk ook gevaar kunnen opleveren voor weggebruikers. En het bord dat aangeeft dat je te hard rijdt, blijft gemiddeld drie weken op dezelfde plek en wordt dan weer op een andere plek geplaatst. De ervaring leert namelijk dat het effect daarna is uitgewerkt."

Indeling wijk

Gemeente adviseert bewoners hardrijders aan te spreken

Op de vraag van Duco of de Wagnerlaan aan het begin van de straat versmald kan worden, geeft de gemeente aan dat bij de indeling van een wijk het om een goede verdeling tussen verschillende aspecten gaat, zoals parkeerruimte, ruimte voor voetgangers en ruimte voor het verkeer. "We hebben niet al te lang geleden in samenspraak met de bewoners de indeling van de Wagnerstraatgemaakt."

In bepaalde situaties kunnen fysieke aanpassingen de beste manier zijn voor de aanpak van te hard rijden in woonwijken. Maar vaak ligt de oorzaak in het gedrag van de automobilisten zelf en dat is ook hier het geval. "De gemeente meent dat hardrijders, die vaak zelf in de wijk wonen, zowel door inwoners als door de gemeente op hun gedrag aangesproken dienen te worden."