Ooit begon de club in het Majella ziekenhuis, maar nu klaverjassen ze al jaren in de woonkamer.
Ooit begon de club in het Majella ziekenhuis, maar nu klaverjassen ze al jaren in de woonkamer. Foto: Bob Awick

Klaverjassen bij Annelies en Henny

Klaverjasclub K.Z.N. bestaat 25 jaar. Het jubileum werd gevierd bij Annelies en Henny van Gog thuis, waar elke vier weken zestien mensen komen klaverjassen.

BUSSUM "Eerst zijn we vrijdagavond uit eten geweest en daarna natuurlijk gaan klaverjassen", vertelt Henny (65).

"Klaverjassen speel je doorgaans met vier personen. Degene die tegenover je zit is je partner. De naam is afgeleid van het oude begrip 'jas', dat voor de boer staat en dat is de hoogste troef bij klaverjassen. Het kaartspel bestaat uit verschillende rondes waarin je met je team zo veel mogelijk punten probeert binnen te halen om zo als winnaar te eindigen."

"De klaverjasclub is begonnen in het oude Majella ziekenhuis, waar we in de refter, de eetzaal, speelden met veertien tafels. Omdat het ziekenhuis sloot, zijn we naar het Gooi Ziekenhuis verhuisd. Daar hebben we twee seizoenen gekaart, maar omdat er op een gegeven moment meer introducés dan personeelsleden van het ziekenhuis waren, zijn we gestopt. Na een paar jaar misten we de gezellige kaartavonden en hebben Annelies en ik de telefoon gepakt en oud-leden gebeld of ze bij ons thuis wilden komen klaverjassen. Dat wilden ze zeker en toen zijn we bij ons thuis op 11 februari 1993 begonnen met klaverjasclub K.Z.N. En K.Z.N staat voor Klaverjasclub Zonder Naam."

Echte kroeg

In eerste instantie werd er bij Annelies en Henny één keer in de twee weken geklaverjast. "Dat werd ons te veel, want de woonkamer wordt elke keer omgebouwd tot klaverjasruimte met een bar. Nu klaverjassen we elke vier weken met vier tafels. En ook altijd samen met onze vaste bardame Joyce. Ze staat al sinds 1987 achter de bar. En het grappige is dat ze niet kan klaverjassen, maar wel geniet van de gezelligheid. Dus één keer in de vier weken is onze woonkamer een echte kroeg", vertelt een lachende Henny.

Amsterdamse variant

'Op de klaverjasavond is onze woonkamer net een kroeg'

Klaverjassen is een oer-Hollandse klassieker die zijn oorsprong vindt rond 1890. Destijds was klaverjassen een van de, zo niet meest, populaire kaartspellen in Nederland en omstreken. Henny vertelt dan ook dat het klaverjassen hem thuis met de paplepel is ingegoten. "Als er mensen bij ons langskwamen, zei mijn vader altijd: je kunt toch wel klaverjassen. Ook wij hebben het doorgegeven aan onze kinderen en die vallen af en toe in als het nodig is. Annelies heeft het ook van jongs af aan geleerd, alleen wel op de Rotterdamse manier en dat kan niet in Bussum. Wij spelen hier de Amsterdamse variant. Ik heb Annelies dan ook snel geleerd hoe je op zijn Amsterdams klaverjast."

Populair

Er zijn berichten dat klaverjassen aan het verdwijnen is. Veel jongeren van tegenwoordig kennen het spel niet. Ook wordt het steeds moeilijker om genoeg deelnemers te vinden voor een klaverjastoernooi. Henny vertelt dat ze daar geen last van hebben. "Wij merken juist dat klaverjassen onder de jongvolwassenen weer populair aan het worden is en we moeten vaak nee zeggen tegen mensen die bij ons willen komen klaverjassen. Onze club bestaat uit zestien leden, waarvan de oudste 70 jaar is en de jongste 39. Klaverjassen is een leuke en ontspannende manier om met elkaar tijd door te brengen, maar het is ook een ingewikkeld spel en het is een uitdaging om zo veel mogelijk punten te behalen met je partner. We hopen dan ook nog heel lang met deze avonden door te kunnen gaan!"