Burgemeester Aantjes overhandigt de penning aan ir. Groenevelt.
Burgemeester Aantjes overhandigt de penning aan ir. Groenevelt. Foto:

Uit de historie van Bussum en Naarden

Ir. W. Groenevelt, beeldbepalend voor Bussum

Ir. W. Groenevelt, beeldbepalend voor Bussum

Bouwkundig ingenieur Willem Groenevelt werd op 28 januari 1912 in Soerabaja geboren en studeerde aan de Technische Hogeschool te Delft. Na een functie in Breda werd hij per 1 april 1955 als stedenbouwkundige in de gemeente Bussum aangesteld. Als jongeman had hij al in Bussum gewoond en daar het lyceum bezocht. Hij werd in 1955 plaatsvervangend directeur en in 1966 directeur van de Dienst Gemeentewerken. In 1971 werd hij hoofd van de stedenbouwkundige dienst.

In ruim twintig jaar heeft hij voor een groot deel het gezicht bepaald van het zich toen vernieuwende Bussum. Niet als architect, maar door zijn bijdragen aan de ruimtelijke ordening van Bussum. Zoals de bouw van de Ooster- en Westereng en van grotere bouwwerken zoals het Sportfondsenbad, (het eerste) theater 't Spant en het politiebureau (alle inmiddels afgebroken) en het nieuwe gemeentehuis. Achteraf wordt deze periode –niet alleen in Bussum - volledig anders beoordeeld. Beeldbepalende gebouwen zoals het raadhuis uit 1884 aan de Brinklaan en villa's in het Spiegel en centrum werden gesloopt. Er kwamen huizen, straten en wijken voor terug die fantasieloos, eentonig en saai genoemd worden. Grote plannen om het centrum geheel op de schop te nemen werden door burgerinitiatieven in de jaren 80 deels teruggedraaid. Anderzijds was sanering in het oude dorp hard nodig. Er was veel achterstallig onderhoud en veel straten waren kaal en boomloos.

Groenevelt had ten tijde van het Centrumplan al afscheid genomen. Op 28 januari 1977 kreeg hij bij zijn pensionering de zilveren legpenning van de gemeente Bussum. Burgemeester J. Aantjes overhandigde hem de penning bij de afscheidsreceptie in de raadhuiskelder. In zijn afscheidswoord onthulde Groenevelt nog dat hij bouwer was geweest van diverse munitie-opslagplaatsen in het westen van het land in de vorm van gecamoufleerde boerderijen midden in bollenvelden. Groenevelt overleed 30 maart 1999 in Bussum.

Klaas Oosterom

Ir. W. Groenevelt
Bureau Gemeentewerken Bussum in de jaren 50. Op de foto is een maquette zichtbaar waarop een nieuw gemeentehuis te zien is.