Nieuwe expositie in de maak.
Nieuwe expositie in de maak. Foto: Comenius Museum

Nieuwe tentoonstelling in Comenius Museum

NAARDEN Achter de schermen bij het Comenius Museum wordt druk gewerkt aan een hele nieuwe tentoonstelling. Onderwerp: 'Het testament van Comenius - de geboorte van Tsjechoslowakije'. Aanleiding is dat de onafhankelijke staat in 1918, 100 jaar geleden, is ontstaan.

De nieuwe overzichtstentoonstelling laat zien hoe de persoon en het werk van Comenius verbonden is met de geschiedenis van Tsjechoslowakije. Er wordt stilgestaan bij de wortels van de nieuwe staat in een ver verleden.
De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de drie Comeniusmusea in Praag, Uherský Brod en Prerov in Tsjechië. In het kader van deze tentoonstelling wordt een lezingenreeks georganiseerd waarin belangrijke episoden uit deze recente geschiedenis, zoals De Praagse Lente en Charta '77, verder worden uitgediept.
Comenius staat bekend als de man die wijst op het belang van onderwijs om een rechtvaardige samenleving op te bouwen. Zijn opvattingen over humaniteit inspireerden politici en doen dat nog steeds.

De tentoonstelling is te zien in het Comenius Museum aan de Kloosterstraat 33 te Naarden van 16 maart tot en met 28 oktober 2018.

Er zijn ook lezingen. De eerste is op 25 maart 2018 om 14.00 uur met als titel 'Comenius als inspiratiebron', spreker is directeur Hans van der Linde. De middag bestaat uit lezing - koffie - rondleiding. Kosten: 10 euro. Aanmelden kan via info@comeniusmuseum.nl of via 035-694 30 45 (di-zo van 12.00-17.00 uur).