De oude zeedijk achter Hiemstra houdt nauwelijks het geluid van de A1 tegen.
De oude zeedijk achter Hiemstra houdt nauwelijks het geluid van de A1 tegen.

Bewoners Naarderbos pleiten voor geluidswal met 10.000 zonnepanelen

NAARDEN Bewoners van woonwijk Naarderbos willen een geluidswal met zonnepanelen om een einde te maken aan de geluidsoverlast van de A1. Vanavond presenteren ze hun eerste ideeën hierover om 20.00 uur op het gemeentehuis in Bussum.

door Jessica de Jong

Bewoners Lennart Hiemstra en Pieter de Boer (niet op de foto) houden de presentatie namens de bewoners. Sinds het voorjaar hebben ze zich goed in de problematiek verdiept. Zo is er om te beginnen een enquête geweest onder de 200 huishoudens die het Naarderbos telt. "We hadden een hele hoge respons en hieruit blijkt dat 98 procent geluidsoverlast ervaart. Volgens onze eigen metingen gaat het om 70 tot 90 decibel. Acceptabel voor ons zou 50-55 decibel zijn, vergelijkbaar met de maximale geluidsnormen die elders in de gemeente worden gehanteerd. Het is opmerkelijk dat voor onze wijk 71 decibel acceptabel zou zijn. "
De woonwijk Naarderbos is gebouwd in de jaren 80. Sinds die tijd is er volgens Hiemstra veel veranderd. "We zien een enorme toename van het autoverkeer op de A1. Reden er in 1990 nog dagelijks 70.000 voertuigen langs, in 2016 stond de teller op 119.000. De verwachting is dat het rond het jaar 2030 om 310.000 auto's gaat. Recent is het vernieuwde stuk snelweg tussen Muiderberg en Amsterdam in gebruik genomen. Wij zitten in de aanloop daarheen en dus is het hier vaak druk. Op het vernieuwde traject zie je ter hoogte van Weesp enorme geluidsschermen langs een weiland staan. Wij moeten het doen met een oude zeedijk van 2 meter hoog. Bovendien is de bosschage tussen de snelweg en de huizen een paar jaar geleden te rigoureus gekapt. Meer dan 100 bomen werden 'per ongeluk' door een overactieve boswachter gekapt. Dat heeft ook voor een toename van het geluid gezorgd."
Rijkswaterstaat ziet volgens Hiemstra ook de noodzaak van een geluidswal. "Alleen zien zij de uitwerking anders dan wij. Wij willen een duurzame oplossing, ook als de wind verkeerd staat en het verkeer in de toekomst nog meer toeneemt. Om het probleem op te lossen is ons idee een wal of scherm aan te leggen van 8 tot 10 meter hoog van anderhalve kilometer lang. Het gaat om het stuk waar het bos begint tot aan de oprit bij Gooimeer Noord. Op de wal of het scherm kunnen we zonnepanelen plaatsen." De panelen zijn bedoeld om de kosten te drukken. "Volgens onze berekeningen zullen hierdoor de kosten met een kwart worden verminderd. Maar een substantieel deel zou via Rijkswaterstaat ingelegd moeten worden. Ook kijken we naar de gemeente en zijn er plannen om bewoners te laten betalen. We hebben samen met de gemeente een brief gestuurd naar Rijkswaterstaat met de vraag of ze rekencapaciteit beschikbaar kunnen stellen. Ons doel voor nu is het project in gang te krijgen."