Afbeelding

Een roestig aandenken aan lekkere tijden

Oud Bensdorp verdwijnt en Nieuw Bensdorp verrijst en het lijkt wel alsof Het Toeval (waar ik niet in geloof) mij toch weer eens op de proef heeft proberen te stellen. Wat was het geval?

Ik kreeg een stuk of 15 bananendozen toegespeeld van een handelaar die er wegens omstandigheden mee ophield. Nou, dat was voor mij sinterklaas, kerst en, vooruit dan maar, ook Pasen ineen. Pakjesavond was er niks bij. Jammer genoeg was de kwaliteit van de prullaria hooguit matig te noemen. Toch kwam ik een aantal zaken tegen dat mij vreugde bezorgde. Zoals een roestig, langwerpig, blikachtig 'ding' dat meteen bij nadere beschouwing zijn onverwachte geheim onthulde.

Na voorzichtige inwrijving met kogellagervet kwamen de diepgedrukte letters plus versiering, 4 sterretjes, goed leesbaar tevoorschijn. Blijdschap en enthousiasme maakten zich van mij meester, want daar stond 'BENSDORP'. Het was een malletje voor de productie van een van de vele chocoladerepensoorten van onze grote Bussumse cacaoverwerker, waar een deel van de welvaart in ons dorp ooit aan te danken was.

Nou weet ik dat er een grote groep 'merkenverzamelaars' bestaat en dat het merk BENSDORP zeer gezocht is. En zo kan Bussum eerdaags in het Brabantse Garden bij Jasper onderdak vinden in diens collectie. O ja! Herkent iemand de reep in kwestie?