Evelyn (l) en Ellen houden elke donderdag inloop in de bibliotheek in Bussum.
Evelyn (l) en Ellen houden elke donderdag inloop in de bibliotheek in Bussum. Foto: Yvette de Vries

'Een betere wereld waarin iedereen vanuit eigen kracht werkt'

De tweelingzussen Evelyn en Ellen vierden onlangs het 10-jarig jubileum van Twinburgering. Ze blikken terug en kijken vooruit.

BUSSUM Ze werken al tien jaar samen, de tweeling Evelyn Hasperhoven en Ellen Reitsema, en delen nog steeds eenzelfde droom: mensen die nieuw zijn in Nederland op weg helpen. Via taalcursussen, maar ook door het regelen van stageplekken en het begeleiden naar werk. Samenwerken aan een betere wereld waarin iedereen vanuit eigen kracht werkt.

Ze hebben allebei een andere achtergrond. Evelyn heeft als docent Nederlands voor bedrijfsopleidingen gewerkt en Ellen is jurist, gespecialiseerd in arbeidsrecht. In 2008 stonden ze allebei op een keerpunt in hun carrière en dat bracht hen samen. Ze stortten zich de eerste drie jaar op vrouwen die, ondanks hun potentie, niet meededen in de maatschappij en ook niet aan het werk kwamen. "De oorzaak was dat ze de taal niet beheersten en wij wilden hen verder helpen", vertelt Ellen. Ze weten nog goed dat ze begonnen met vier groepen: twee in Bussum en twee in Naarden. Bij de een lag de focus op loopbaanbegeleiding en bij de ander op taalonderwijs. Na drie jaar waren het niet enkel meer vrouwen die ze op weg geholpen hadden en inmiddels hadden ze zich ook op doelgerichte taaltrainingen gericht. "We gaven intensieve taallessen en zochten stageplekken", vertelt Evelyn. Om meteen maar de stap naar 2018 te maken: ze richten zich met hun bedrijf Twinburgering nog steeds op nieuwkomers, maar de regeling voor nieuwkomers is wel veranderd. Evelyn: "De verplichte inburgeringscursus moeten de mensen nu zelf organiseren."

Isolement

En daar gaat het volgens de beide zussen mis. Ellen: "Die vrijblijvendheid werkt in de praktijk niet en de structuur ontbreekt." Trajecten met een kop en een staart werken volgens haar gewoon beter." Evelyn: "De regie zou meer bij de gemeente moeten liggen, zeker nu er meer vacatures ontstaan. De inburgering duurt te lang en de drie dagdelen per week die er voor staan zijn ook te weinig." Ellen: "Het isolement waar veel nieuwkomers in terechtkwamen doordat ze de taal niet of niet voldoende beheersten en hun weg 'lastig' konden vinden, is dus na tien jaar nog steeds actueel." Een groep waar ze zich nu vooral zorgen over maken zijn jonge mensen uit Eritrea. Ellen: "Die komen in zo'n andere wereld terecht en weten niet hoe het hier werkt." Wat volgens hen wel goed werkt is de samenwerking met Vluchtelingenwerk Midden Nederland voor de verplichte participatieverklaring. Ellen: "Deze verklaring is bedoeld om vluchtelingen te wijzen op de rechten, plichten en fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving en ze in contact te brengen met activiteiten in hun woonplaats en daar aan mee te doen." De zussen bieden allerlei workshops zodat de deelnemers het verplichte document in ontvangst kunnen nemen en hun handtekening eronder kunnen zetten. Volgens Ellen is het een eerste, maar wel belangrijke stap voor veel nieuwkomers. "Je kunt mensen die net in Nederland zijn een eind op weg helpen." Terugkijkend op 10 jaar Twinburgering kunnen Evelyn en Ellen samen flink wat herinneringen ophalen en ook successtory's zijn er te over. Zoals de vrouw die zich in 2008 bij hen meldde. Ellen: "Zij had een individueel traject bij ons gevolgd met onder meer taallessen, was ernstig getraumatiseerd en werd ook door een psycholoog begeleid. Bij het Meet & Matchdiner raakte ik in gesprek met Vivium Godelinde en van het een kwam het ander. Ze mocht daar als vrijwilliger aan de slag en Vivium was direct enthousiast. Na krap een half jaar kreeg ze een opleiding en een baan aangeboden."
Maar het zit ook in kleinere dingen. Zoals de feestjes die ze vieren met mensen die een traject afronden of een handtekening onder een participatieverklaring kunnen zetten. Evelyn: "Het is zo mooi als je mensen ziet stralen op het moment dat ze een leuke stageplek hebben."