Bezoekers nemen hun eigen matje en dekens mee.
Bezoekers nemen hun eigen matje en dekens mee. Foto: Bob Awick

Canto Ostinato nogmaals in Naarden

NAARDEN Voor de vierde keer spelen Jeroen en Sandra van Veen 'hun' Canto Ostinato in de Grote Kerk. Net als vorig jaar spelen ze het stuk van componist Simeon ten Holt in Naarden weer rond Valentijn. Niet voor niets noemen ze het dan ook de 'Valentijnsuitvoering'.

De uitvoering van dit wereldberoemde muziekstuk mag dan telkens weer anders zijn, het is en blijft een ligconcert in de Grote Kerk en dat is voor zowel beide musici als het publiek een bijzondere ervaring. De meeste mensen liggen op de grotendeels verwarmde kerkvloer op een eigen matje met deken. Jeroen: "Als het heel vol is, is het soms weleens lastig omdat dat mensen kan afleiden, maar doorgaans is het juist een genot om tijdens het spelen rond te kijken en zo veel mensen individueel te zien genieten op hun eigengecreƫerde plek."

En ook een Valentijnseditie voegt volgens Jeroen nog een extra dimensie toe aan de beleving. "Je hebt toch even een romantische inslag. Zoals de bloemen die er staan en bovendien ook uitgedeeld worden. Maar ook de wetenschap dat best veel stellen een soort 'date' hebben bij je concert. Die blijven langer terugdenken aan deze belevenis dan aan een ander concert, lijkt me."

'Bij het componeren van het pianostuk liet hij ruimte over voor variatie'

Het stuk is van de Nederlandse componist Simeon ten Holt en bestaat uit 106 secties. Ten Holt werkte meerdere jaren aan Canto Ostinato. Bij het componeren van het pianostuk liet hij aardig wat ruimte over voor variatie. Alleen het verloop van het stuk staat vast. Jeroen en Sandra maken daar, net als andere musici, gebruik van. Volgens Ten Holt zijn hun interpretatie en uitvoering van het stuk het meest voortreffelijk en het leverde hen ook een gouden plaat op. Jeroen en Sandra brengen naar eigen zeggen veel variatie aan tijdens het spelen. Dat zorgt er ook voor dat het stuk na al die jaren voor hen qua lengte, invulling, opbouw en dergelijke nog steeds een uitdaging blijft om te spelen. Jeroen: "Hoe langer je het stuk speelt, des te beter word je in het aanbrengen van variatie. Dit is ook wel een heel groeiproces van vallen en opstaan en blijven proberen. Flexibiliteit in de vingers blijft een sleutelwoord. Totale controle van alle vingers los van elkaar en de beheersing van de twee instrumenten zorgt ervoor dat we maximaal kunnen variƫren."

Het concert is op zaterdag 10 februari en begint om 20.30 uur. De deuren gaan open om 19.45 uur.