Kunnen de kinderen dit voorjaar weer genieten van Oud Valkeveen? Of niet?
Kunnen de kinderen dit voorjaar weer genieten van Oud Valkeveen? Of niet?

Speelpark Oud Valkeveen houdt gemoederen flink bezig

Blijft Speelpark Oud Valkeveen voor altijd dicht? Of is het slechts een dreigement van ondernemer
Michael van de Kuit? De gemeente praat op 14 februari opnieuw over de toeristentaks.

NAARDEN De afgelopen weken is er veel gebeurd rondom speelpark Oud Valkeveen. De ondernemer dreigt het park gesloten te houden. Dat levert een stroom van boze reacties op, want niemand wil dat het park sluit.

Door de fusie van Muiden, Naarden en Bussum moet de gemeente één beleid hanteren in alle kernen. Het Muiderslot betaalde al als enige vermakelijkhedenretributie. Deze belasting wordt na een gezamenlijk raadsbesluit ingevoerd in heel Gooise Meren. De taks is bedoeld voor attracties die meer dan 60.000 bezoekers trekken. En dus valt Oud Valkeveen hier ook onder. Het praktische gevolg is dat een entreekaartje voor het speelpark Oud Valkeveen per persoon 60 cent duurder zou worden. "Oneerlijk", meent Van de Kuit. Hij wil dat het speelpark voor iedereen betaalbaar is en vindt het wonderlijk dat de gemeente geen inzicht geeft in de kosten die ze denken te maken voor bijvoorbeeld onderhoud aan groen en wegen.
De toeristentaks heeft al eind december groen licht gekregen van de meerderheid van de gemeenteraad. Doel is om hiermee geld binnen te halen om het voorzieningenniveau hoog te houden. De gebruiker betaalt, is hierbij het gedachtegoed. Door alle ontstane commotie is een aantal politieke partijen geneigd nu anders te stemmen. Ze geven aan in ieder geval nogmaals over de taks te willen spreken. Vorige week leek hier het moment voor, maar toen was de verantwoordelijk wethouder, zoals hij al had aangegeven, niet aanwezig. Aanleiding voor Oud Valkeveen om los te gaan op social media. Daar werd de campagne tegen 'dit idiote besluit' hard gespeeld. Ondertussen heeft Oud Valkeveen haar eigen one-issue politieke partij Behoud Speelpark Oud Valkeveen (BSOV) opgericht, zodat ze mee kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. "Doel is om er zelf voor te kunnen zorgen dat deze prettaks weer op de agenda kan worden gezet en uiteindelijk kan worden afgeschaft." Michael van de Kuit communiceert via persberichten. Hierin schrijft hij: "Sommige mensen snappen niet waar ik mij nou zo druk over maak. Wat is nou zestig cent? Daar maakt toch geen bezoeker zich druk om? Het gaat echter helemaal niet over zestig cent. Het is een principezaak. Ik vind het belangrijk dat ieder kind voor een betaalbare prijs kan komen spelen. Een speelpark als Oud Valkeveen kan de prijzen verhogen naar een prijs van rond de 15 euro. De dupe van een dergelijk beleid zijn de kinderen van ouders die niet zo veel te besteden hebben."

Er doen geruchten de ronde dat Van de Kuit, Quote 500-lid, hele andere plannen heeft met het speelpark. Hij zou wellicht de grond willen ontwikkelen. Maar op dit moment is het park nog steeds eigendom van de (circus)familie Boltini en pacht Van de Kuit het park. Dat pachtcontract loopt over anderhalf jaar af en dan heeft hij het eerste recht om het aan te kopen. Iemand uit de grote Boltini-familie laat weten dat ze goed begrijpen dat Van de Kuit nu zo boos is. "Dat de gemeente opeens na zo veel jaren belasting gaat heffen, begrijpen wij ook niet. Wij geven hem daarin gelijk, want het is grote onzin. Of hij andere plannen met het park heeft? Dat zou zomaar kunnen..."
Het onderwerp staat op 14 februari nogmaals op de agenda. René Sweijen van Gewoon Gooise Meren blijft bij het ingenomen standpunt en wil de vermakelijkhedenretributie in stand houden. "Ik sta nog steeds achter de wijze van aanpak. De raad heeft een opdracht gegeven aan de wethouder en die heeft het besluit uitgevoerd. De houding van Van de Kuit vind ik ook geen uitnodiging om van standpunt te wisselen. Bovendien maakt de gemeente echt kosten." D66 en GDP staan daar lijnrecht tegenover. Deze twee partijen willen de gehele 'toeristentaks' schrappen. Jelmer Kruyt van GDP legt uit: "Er leven nog veel vragen, met name over de kosten, en er is veel onrust. Daarom zeggen wij nu: trek de retributie in. Bovendien moet je een succesvolle ondernemer niet bestraffen, maar juist omarmen." Rolien Bekkema van de PvdA: "Wij zijn al vanaf het begin tegen de vermakelijkhedenretributie. Het is niet duidelijk welke voorzieningen uit de geheven belasting worden betaald." Het CDA en 50Plus willen ook van de taks af, maar komen met een plan om op een andere manier, via het sociaal domein, de ondernemer sociaal te laten bijdragen. De VVD is ook niet blij met de ontstane situatie. Hugo Bellaart: "We moeten de kosten wel op een bepaalde manier gedekt krijgen. Als er een alternatief denkbaar is, dan staan wij daar voor open." Daar kan ook GroenLinks zich wel in vinden. Jan Portengen: "We willen niet dat het park dichtgaat, maar we voelen ons behoorlijk onder druk gezet. We willen kijken naar een alternatief om de kosten te innen. Bijvoorbeeld uit de algemene middelen door de ozb iets te verhogen." Hart voor BNM noemt de sluiting van het park een zwaar drukmiddel dat in niemands belang is. Marieke Munneke Smeets: "Het is niet gek om vanaf de 60.001ste bezoeker 60 cent te vragen voor het in stand houden van deze voorzieningen. Maar nogmaals, we zien liever dat er vanuit de ondernemer een handreiking komt naar de gemeenschap om dit samen op te lossen."