In het pand komt een fietspoint.
In het pand komt een fietspoint.

Fietsenmaker moet na 45 jaar stoppen

Natuurlijk heeft fietsenmaker Fakkeldij een mening over de gedwongen sluiting van zijn zaak. Alleen mag hij er van de NS niets over zeggen.

NAARDEN / BUSSUM Als je maar liefst 45 jaar lang fietsenmaker bent bij station Naarden-Bussum, dan heb je wel wat verhalen. Dan ken je de mensen, de verhalen en weet je wat er leeft. Maar als je fietspoint moet wijken voor een automatische fietsenstalling is het gedaan. Kick Fakkeldij overkwam het, maar hij mag er niets over zeggen.

Net geen halve eeuw, maar wel een lange 45 jaar was fietsenmaker Kick Fakkeldij een van de meest vertrouwde gezichten op station Naarden-Bussum. Maar dat duurt niet lang meer: het bekende fietspoint moet sluiten en moet wijken voor een automatische fietsenstalling. De deuren van Fakkeldijk sluiten na 31 januari.

De NS zegt alle fietsenstallingen op stations te vervangen voor automatische stallingen. Dat zou het voor de reiziger makkelijker maken je fiets te stallen en te betalen met je ov-chipkaart. De stalling wordt via camera's in de gaten gehouden. Hiermee vervalt de fietsenservice zoals een band plakken of een slot kopen. Nadat bekend werd dat Fakkeldij de deuren moet sluiten, regent het steunbetuigingen. Veel vaste klanten komen even langs om Fakkeldij te bedanken. En op Facebook gaat de stroom aan berichten door, maar veel haalt het niet uit.

Ook in de gemeenteraad werden vragen gesteld over de sluiting. Han ter Heegde zei hierover: "Ik heb mijn treurnis over de sluiting uitgesproken. Fakkeldij bood veel service en deed veel pro-Deowerk. Ook de wethouders Sanderse en Van Meerten hebben in een overleg met ProRail en de NS hun zorgen geuit over de sluiting. De werkgelegenheid wordt door de sluiting minder en als gemeente zijn we enorm voor goede fietsvoorzieningen. Het besluit is dus voor de gemeente niet goed. Maar wij zijn hier geen partij in."