Pascal Oetiker (links), Cor Claessen en John Leahy namen hun videoclip op in de kringloopwinkel in Naarden.
Pascal Oetiker (links), Cor Claessen en John Leahy namen hun videoclip op in de kringloopwinkel in Naarden. Foto: Brian Leahy

Dirtroadmusicband speelt traditionele Amerikaanse rootsmuziek

Bluegrass is voor
veel mensen een onbekende muziekstroming. De muzikanten van de Dirtroadmusicband willen dit veranderen.

NAARDEN De Dirtroadmusicband bestaat uit drie doorgewinterde muzikanten. Zanger en gitarist is de Amerikaanse John Leahy (58) die met deze muziek is opgegroeid. Verder bestaat de band uit Pascal Oetiker (43) die de banjo, mandoline en mondharmonica bespeelt en contrabassist Cor Claessen (60). Beide mannen zijn ook de backing vocals in de band. De heren hebben recent een videoclip opgenomen in Naarden en ook staat een concert in deMess gepland.

"We nemen het publiek mee over de 'dirt roads' van Kentucky, Tennessee, Virginia en North Carolina met traditionele Amerikaanse rootsmuziek, waaronder ook de genres americana en mountain music", vertelt Cor. "John komt uit de oostkust van Amerika, waar de oorsprong ligt van bluegrass. Met deze muziek zongen Europese immigranten over hun heimwee en harde leven in de bergstreken. Het is een mooie muziekstijl met een beetje country, folk en zigeunermuziek." In Nederland kwam John zijn grote liefde tegen en verhuisde naar 't Gooi. Cor en John hebben elkaar zes jaar geleden leren kennen. "Ik werd gevraagd om als contrabassist bij de Dirtroadmusicband te komen spelen, die John samen met een vriend had opgericht. De band bestond toen uit vijf muzikanten. Na verschillende optredens viel de band uiteen en bleven we met z'n drieën over. We gingen op zoek naar een andere muzikant en hadden Pascal zien optreden in Amsterdam. Hij was heel geïnteresseerd en kwam een keer langs om samen te spelen. We voelden toen dat we een klik hadden, qua muziek, maar ook op persoonlijk gebied. Op een gegeven moment verliet de vriend van John ook de band en bleven we met zijn drietjes over. Nu vormen we dus de Dirtroadmusicband. John heeft een puur Amerikaanse uitspraak, maar ook een aparte timing als zanger, Pascal is heel muzikaal en speelt verschillende instrumenten en ik heb in verschillende bands gespeeld, waaronder de succesvolle band Bloem met het nummer 'Even aan m'n moeder vragen'."
Cor vertelt dat het publiek tijdens de optredens de muziek heel leuk vindt, ook omdat het vaak nieuw voor ze is. "De gasten zien een banjo, mandoline, contrabas, gitaar en drie mensen en vragen zich af wat er gaat gebeuren en wat we gaan spelen. We spelen meeslepende ballads, afgewisseld met bluegrasstraditionals en klassieke evergreens zoals 'Comes A Time' van Neil Young, 'Wild Horses' van de Rolling Stones en van The Band het nummer 'The Weight'. Door de zang van John, het ritme van de banjo en contrabas en de fingerpicking van de gitaar zorgen we ervoor dat het een zeer muzikaal optreden wordt en door de vrolijke, 'mountain-music'-stijl is het moeilijk om stil te blijven staan. De kracht van onze band zit in de ingewikkelde speelpartijen en de gezelligheid die we uitstralen."
"Onze droom is dat we straks zo veel optredens hebben dat we onze banen kunnen opzeggen. We hebben verschillende optredens gedaan in Nederland, Duitsland en België, maar hopen ook een keer in Amerika een concert te kunnen geven. Ik denk dat het nog een toekomstdroom is, want we moeten eerst hier meer bekendheid krijgen en daar zijn we nu hard mee bezig." De band heeft al verschillende clips opgenomen die te zien zijn op hun Facebookpagina. "Onze laatste videoclip is opgenomen in de kringloopwinkel in Naarden, waar ik al jaren woon. We wilden een verrassingsoptreden opnemen zodat mensen verbaasd zijn dat we op zo'n speciale plek zouden optreden. In de kringloopwinkel hebben we tweemaal een klein concert gegeven. Het publiek was heel enthousiast en bij sommige mensen gingen de voetjes van de vloer." De Dirtroadmusicband geeft op zondagmiddag 22 april een optreden in DeMess in de Vesting. "We hopen dat er dan veel mensen langskomen om kennis te maken met bluegrassmuziek en natuurlijk ook met onze band."

www.dirtroadmusicband.com.