Samen bewegen met je ouder.
Samen bewegen met je ouder. Foto: GooiTV

Voetballen kan al vanaf 3 jaar oud

BUSSUM Jeroen Janssen en Jorre Rienstra begonnen een aantal jaar geleden met FC Balbini. Ze waren voor hun jonge kinderen op zoek naar professioneel opgezette sport- en beweegactiviteiten in de 'slechtweer-maanden' en kwamen erachter dat er maar bar weinig voorhanden was. Inmiddels heeft FC Balbini een flink aantal vestigingen met in totaal zestig groepen sportende peuters en kleuters in een groot deel van het land. De wens is om uit te breiden met andere sporten.

"We zijn maar gewoon begonnen", aldus Jeroen. Met als kapstok het voetbal - beide heren zijn enorme voetballiefhebbers - hebben ze inmiddels op zaterdag- en zondagmorgen een flink aantal peuters en kleuters aan het bewegen en het sporten gekregen. Zo wordt er in Bussum in gymzaal 't Mouwtje aan de Huizerweg 'gesport' op zaterdag- en zondagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur. Jeroen: "Je kunt meedoen vanaf drie jaar en mag dan negen weken meetrainen." Er is professionele begeleiding, maar ook van de ouders wordt verwacht dat ze meedoen. Ze werken bewust met kleine groepjes, ingedeeld op niveau en leeftijd. Spel, bewegen en plezier staan voorop, maar door een aantal groepen worden ook al partijtjes gespeeld. "We hebben niet echt teams, wel groepen en het spelen van wedstrijdjes laten we afhangen van de leeftijd en het niveau. Bij sommige groepen gaat het er dan behoorlijk fanatiek aan toe, maar andere groepen zijn er nog niet klaar voor."
De kapstok is dan wel voetval en de spelertjes zien er ook bijna uit als hun grote 'helden', met een eigen clubtenue, compleet met shirt met voornaam en rugnummer, maar er ligt een gevarieerd, doordacht, met professionals ontwikkeld programma aan ten grondslag. "We hebben allerlei bewegingsoefeningen en spelletjes bedacht en die omgevormd tot verschillende trainingen", legt Jeroen enthousiast uit. Terwijl de kids lekker aan het ballen zijn en ook verschillende ouders niet ontkomen aan wat extra lichamelijke activiteit op de vroege ochtend, gaat Jeroen in op de toekomst. "Het is leuk om te zien hoe ons oorspronkelijke idee aanslaat en dat we veel kinderen en ouders blij maken."
Volgens de initiatiefnemers hebben hun trainingen een positieve invloed op de kids, die veel verder gaat dan alleen het voetbalveld. Jeroen: "De kinderen ontwikkelen sterkere fysieke en sociale vaardigheden en meer vertrouwen. En dat alles terwijl ze de tijd van hun leven hebben. We willen ook zeker uitbreiden, meer locaties en meer leeftijden. Ook kijken we naar andere sporten naast voetbal", verklapt hij.