Simon Majoor van Monuta de Jager.
Simon Majoor van Monuta de Jager. Foto: Bob Awick

'Ik maak iedere uitvaart persoonlijk'

BUSSUM Simon Majoor is uitvaartverzorger bij Monuta de Jager aan de Nieuwe Hilversumseweg. Vanuit het uitvaartcentrum naast de begraafplaats voelt hij zich geheel op zijn gemak. Zijn ontspannen houding, vriendelijke voorkomen en oprechte interesse, lokale betrokkenheid en regelkwaliteiten hebben hem al ver gebracht.

Dat hij dit werk pas een paar maanden doet, was recent een oude rot in het vak niet opgevallen. "Deze meneer was zijn hele leven uitvaartverzorger geweest en dacht dat ik dit werk al een paar jaar deed. Ik doe het namelijk niet op routine, ik ben echt gefocust. Dat hem dat niet was opgevallen, heb ik als een compliment beschouwd," vertelt de goedlachse Majoor.
De overstap van de financiƫle dienstverlening naar de uitvaartbranche voelt voor Majoor heel natuurlijk. "Eigenlijk was het al lange tijd een wens van mij. Ik heb een aantal jaar geleden mijn vader verloren en daar kan ik met een heel goed gevoel op terugkijken. Dat komt mede door het goede contact met de uitvaartverzorger. Wij kregen als familie veel ruimte en het contact was heel close. Het vak leek mij toen al heel mooi. Je kunt echt iets bijdragen en ontzorgen in moeilijke tijden." Kortgeleden was hij bij een zeer droevige uitvaart van een jong persoon. Daar zag hij hoe de uitvaartbegeleider zich tussen de nabestaanden en familie bewoog. "Toen wist ik het zeker: dit wilde ik ook."
Majoor heeft een verleden van veel regelen en goed communiceren. Kwaliteiten die hem bij Monuta goed van pas komen. "Ik hoorde altijd al dat ik makkelijk contact maak. Daarnaast heb ik een Gooise achtergrond. Ik ken veel mensen uit de buurt en heb een goed netwerk. Als je weet waar iemand vandaan komt, dan zit het al gauw goed." Majoor heeft ook geen problemen met het emotionele aspect van het vak. "Ik stel mij professioneel op, maar het gebeurt dat ik ook met kippenvel sta als er bijvoorbeeld op de plechtigheid mooie muziek wordt gedraaid. Dat is menselijk, vind ik."
Monuta de Jager staat garant voor een persoonlijke uitvaart, iets waar Majoor zich heel goed in kan vinden. "Er is veel mogelijk. Vanuit onze locatie zijn we zo op de begraafplaats. De plechtigheid kan bijvoorbeeld in de kerk worden gehouden, maar ook in ons eigen uitvaartcentrum of in de aula op het kerkhof. Maar dit kan ook op andere locaties als de familie dit wenst. Crematies worden bijvoorbeeld steeds populairder."
Majoor merkt dat lang niet iedereen heeft nagedacht over zijn of haar eigen uitvaart. Dat vindt hij een gemiste kans. "Het kan zo veel helpen als de familie weet wat de wensen zijn. Ik zeg daarom altijd: leg het gewoon vast. Dan hoeven nabestaanden zich daar niet ook nog druk over te maken. Vaak gaat iemand die terminaal ziek is zich pas met deze vragen bezighouden. Wil je begraven of gecremeerd worden? Wie moeten er komen? Wat voor muziek kan er gedraaid worden? Als op dat soort vragen al antwoorden zijn, kan dat de nabestaanden erg helpen. Ik raad iedereen aan om het alvast uit te zoeken, dan kun je ook de kosten in kaart brengen. Uiteraard kom ik graag bij mensen thuis om te inventariseren wat de wensen zijn. Ze mogen altijd contact met me opnemen."

Informatie op www.monuta.nl/vestiging/bussum.

'Als je weet wat je wilt, leg het dan vast. Dat helpt de nabestaanden'