Johan Hoogeboom (piano) had zijn vriend Jochem Myjer gevraagd voor de opening.
Johan Hoogeboom (piano) had zijn vriend Jochem Myjer gevraagd voor de opening. Foto's: Bob Awick

De Mess: het nieuwste pareltje in de Vesting

"Een parel voor de Vesting." Zo typeerde de burgemeester deMess in Naarden. Hij had de eer het nieuwe culturele centrum te openen.

NAARDEN Speciaal voor de tientallen vrijwilligers was topcabaretier Jochem Myjer vorige week gevraagd de opening aan te kleden met wat leuke imitaties. En met deze BN'er is direct de toon gezet. Want in het theater zullen met name professionele artiesten hun kunsten vertonen.

Natuurlijk kan het zaaltje ook afgehuurd worden door een amateurclub, maar dat is niet de corebusiness van de Mess. Nee, de voormalige officierswoning is er voor het echte werk. Van literaire salons en kindervoorstellingen tot ontroerende muzikale shows tot hilarische taferelen. Op de agenda staan bijvoorbeeld al Eric van Muiswinkel, Frénk van der Linden en stand-upcomedy.

De initiatiefnemers zijn sinds 2013 bezig geweest met de ontwikkeling van het kleine theatertje in de Vesting. Het pand (voorheen De Hoed genoemd) kwam leeg te staan en was eigendom van de Rijksgebouwendienst. Het onderwerp werd besproken door leden van Naarden Uit de Kunst. Deze club greep het idee voor de ontwikkeling van een eigen theater met beide handen aan. In 2016 kreeg de initiatiefgroep, inmiddels een stichting, groen licht van de nieuwe eigenaar van de Vestingwerken om hun plannen om te zetten in daden.
Het was duidelijk Aya de Lange die als geen ander de kar heeft getrokken. Aan haar dan ook de eer het pand te openen en alle vrijwilligers te bedanken voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. Van het leggen van vloeren, het naaien van gordijnen, het sponsoren van de keuken, verrichten van schilderwerk, het lobbyen voor veilingitems voor de benefietavond... aan de lange lijst van hulptroepen kwam bijna geen eind. Met de lancering van de website is deMess klaar om van start te gaan.

Al met al een mooi staaltje teamwork met Aya aan het roer en cabaretier Johan Hoogeboom als artistiek leider.

De taart wordt aangesneden.
Vrijwilligers Joep, Egidius en Jules geven uitleg aan wethouder Van Meerten.