De grote onthulling van het doek.
De grote onthulling van het doek. Foto: Bob Awick

Schilderij geeft doorkijk van de kerk

NAARDEN De Grote Kerk Naarden heeft het schilderij 'Interieur van de Grote Kerk te Naarden' van kunstenaar Jan Jacob Schenkel gekocht. Het schilderij uit 1850 hangt op de plek waar de schilder heeft gestaan toen hij werk maakte.

Directeur Marlo Reeders is tijden bezig geweest om het schilderij naar Naarden te krijgen. Eerder hing het op de kunstbeurs die in de Grote Kerk werd gehouden. Toen kon ze haar ogen er al niet van af houden. Het werk deed haar zoveel dat ze de kans greep het aan te kopen. Dat laatste is gelukt dankzij giften van Vereniging Vrienden van de Grote Kerk Naarden, particulieren, ABN AMRO MeesPierson 't Gooi en zelfs de kunsthandel die het schilderij wilde verkopen deed een gift. Al met al een prachtig resultaat voor de Stichting Grote Kerk Naarden.

De schilder

Schilder Jan Jacob Schenkel woonde en werkte in de tweede helft van de 19de eeuw in Amsterdam, zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit kerkinterieurs. Op het aangekochte werk staat een doorkijk van de Grote Kerk afgebeeld met zicht op onder andere de zuiderbeuk en dooptuin.
"Bezoekers kunnen door het schilderij de situatie van toen en nu vergelijken", vertelt Reeders. "Op het schilderij zie je dat er meer meubels in de kerk stonden en dat de mensen anders gekleed waren. Ook is de lichtval heel mooi te zien op het schilderij en daar stat de Grote Kerk ook bekend om."