De mannen werken hard aan de 'puzzel' in een loods.
De mannen werken hard aan de 'puzzel' in een loods. Foto: Carlijn Kolk

'Stad vol kanonnen is mijn droom'

NAARDEN Als het aan André Leijenhorst ligt (rechts op de foto), staan de wallen in de vestingstad Naarden straks weer helemaal vol met kanonnen. "Het is mijn droom dat de Vesting vol kanonnen staat. Een stuk of 7,8,9 of wel 10." Momenteel is hij samen met een groepje vrijwilligers bezig om kanonnen op te knappen.

Van jongs af aan is André al bezig met kanonnen. Vooral het schieten trekt hem aan."Dan wordt er een kogel in gedouwd, die wordt aangeramd aan de voorkant. Dan wordt die pen eruit getrokken en gaat er een lont of wat kruit in. Dan wordt 'ie aangestoken en klapt 'ie. Kicken", vertelt hij.

Het kanon waar hij nu aan werkt, stond te verpieteren in Andrés schuur en was helemaal rot. Hij vond dat het een beter leven verdiende. "Hij is helemaal origineel, zoals hij vroeger was. Zonde om weg te gooien. Toen ik het kanon uit elkaar haalde, heb ik alle onderdelen gefotografeerd en genummerd met merktekens. Niets is namelijk gelijk. Het is een hele puzzel om alle onderdelen weer goed in elkaar te krijgen. Maar het is geluk, het kanon is bijna klaar. We zijn vooral trots."

André heeft al een mooie plek in gedachten voor het kanon. "Naast de vijver aan het Adriaan Dortsmanplein. Een mooie plek waar ook heel veel trouwfoto's worden gemaakt."Het plan is om het kanon tijdens Open Monumentendag te presenteren aan het publiek.