Alex en met name Elly (archieffoto) bewerken de tuin die al sinds 1923 familiebezit is.
Alex en met name Elly (archieffoto) bewerken de tuin die al sinds 1923 familiebezit is.

'De tuin is al sinds 1923 familiebezit. Elly zou niet zonder kunnen'

Alex en Elly Driest komen al sinds mensheugenis op de tuinen van VTV Keverdijk. Ze hebben een enorme lap grond, waar ze als het even kan bijna dagelijks te vinden zijn.

NAARDEN Elly is er niet bij als we het interview afnemen. Ze ligt helaas in het ziekenhuis. Uit het verhaal van haar man Alex is op te maken dat het vooral Elly is die echt niet zonder tuin zou kunnen. Alex heeft er ook zichtbaar veel plezier in, maar zonder Elly is het natuurlijk niet hetzelfde.

De lap grond op nummer 301 is al sinds 1923 van de familie van Elly. Haar opa Bertus Vedder begon op de tuin, droeg deze over aan zijn zoon George en nu is het dus kleindochter Elly die hier haar tuin bijhoudt. Ze leven er goed van. Jaarlijks poten ze rond de 150 kilo aardappelen, de heerlijkste aardbeien die je ooit hebt geproefd, een vriezer vol groente. "Even blancheren en dan in zakjes doen", vertelt Alex. Alleen voor appels en bananen zullen ze naar een groenteboer gaan, verder telen ze alles zelf, met zaadjes. En dan staan er natuurlijk nog de vele bloemen waar Elly zo gek op is. Dahlia's, goudsbloemen, begonia's, chrysanten. Alex wijst op de witte bloemblaadjes met het gele hart. "Kamille: dat zie je overal in onze tuin terug, dat is typisch voor Elly."

Weelderige bloei

Zichtbaar trots wijst hij op de witte uien die onder de grond groeien, de snijbonen die op verschillende momenten geoogst moeten worden en waarvan een deel speciaal wordt gekweekt voor de zaadjes. In de kas werkt Alex aan een nieuwe bewaarplaats voor de aardappels. "Daar moeten we het hele jaar van eten en vroeger bewaarde ik ze in een kuil, maar die heb ik niet meer. Nu maak ik een speciale, geïsoleerde kast waar het 4 graden Celsius moet zijn om alles goed te houden."
Alex is er al met al erg handig in geworden. Hij loopt ook alweer bijna 50 jaar mee op de tuin. "Elly was destijds mijn vriendin. Ze werkte al vanaf ze een jaar of vier was mee in de tuin met haar opa en oma die hier aan de overkant woonden en een fourage-zaak hadden. Elly zat hier in onze verkeringstijd altijd met haar vader George. En eigenlijk is dat altijd zo gebleven. Ze werkten samen tot zolang het kon samen op de tuin. Mijn eerste klus herinner ik mij nog: dat was het rooien van aardappels. Mijn schoonvader begon met 1500 vierkante meter tuin. Hij kweekte daar het eten voor hem en zijn vijf zussen. Hij heeft tot zijn 88ste in de tuin gewerkt. Hij overleed in 2007."

Alex gaat dus altijd met zijn Elly naar de tuin. "Ze spit ook zelf nog de tuin om. Met de schep die ze nog van haar opa heeft gekregen uit de jaren van voor de oorlog. Veel andere tuinders zijn wel jaloers op wat Elly hier allemaal doet", lacht hij. Nu zijn ze als het even gaat dagelijks op de tuin. Behalve op zondag; niet vanwege het geloof maar omdat dat zo in de familie zit. "Mijn schoonmoeder zei altijd tegen mijn schoonvader: je zit daar al de hele week, nu blijf je maar eens thuis. Dat deed hij dan ook en mijn vrouw Elly bleef dan ook thuis."
Het hele jaar door zijn ze dus druk met de groentetuin. "Ze is nu al bezig met wat ze volgend jaar wil. En wat Elly wil, dat gebeurt. We zijn al jaren niet op vakantie geweest. Het zou wel kunnen in november, dan is er niet veel op de tuin te doen."
Het is wel hard werken, blijkt uit de verhalen. 300 kleine stekjes netjes op een rijtje zetten, alles inmaken, schoffelen, spitten, noem maar op. Toch is het ook genieten. "Van een huis vol bloemen, van de meest verse en rijp geplukte aardbeien. Heerlijke snijbonen, erwten, bietjes, noem maar op. Wij houden niet van die sperziebonen uit de supermarkt die meebuigen als een elastiek. Ze horen te knappen als je ze ombuigt. Een collega-tuinder zegt altijd: 'Als ik zo'n boon heb, dan gooi ik 'm op de mesthoop'."

De tuintjes zijn nog altijd erg populair. Toch wist de vereniging de wachtlijst weg te werken en zijn er op dit moment zelfs drie tuinen beschikbaar voor de liefhebbers. Zelf groente verbouwen blijkt erg interessant te zijn; zo trok de open dag van afgelopen weekend rond de 700 bezoekers.

'We genieten van een huis vol bloemen en vers geplukte aardbeien'
Zonovergoten jubileumdag.