Simone Bergsma toont een uitzicht op de nu nog braakliggende Borgronden.
Simone Bergsma toont een uitzicht op de nu nog braakliggende Borgronden. Foto: Yvette de Vries

De Borgronden: omwonenden maken zich zorgen over verkeersdruk

De plannen voor de Borgronden komen in een nieuwe fase. De gemeente zet in op een mix van woningen en na de zomer praten burgers mee.

NAARDEN De raad ziet de voorgestelde veranderingen voor de Borgronden wel zitten. Maar veel omwonenden maken zich zorgen over een verdere toename van de verkeersdruk. In de nieuwe wijk komen niet zoals in eerdere plannen alleen woningen in het middensegment, maar ook sociale woningbouw en woningen in het dure segment. Ook wordt de wijk waarschijnlijk gasloos gebouwd. Over twee weken wordt er verder over gesproken en kan er een klap op gegeven worden.

Daarmee lijken alle lichten op groen te staan voor het realiseren van zo'n 250 woningen in het stukje niemandsland, ingeklemd tussen de A1 en de Componistenbuurt. Er is een quickscan uitgevoerd en er komen nog onderzoeken, onder andere naar fijnstof en de geurcirkel van Givaudan. Maar de gemeente en de betrokken projectontwikkelaars verwachten geen grote obstakels. Hoe de wijk er uiteindelijk uit gaat zien is nog afwachten. Na de zomer start er een participatietraject met belanghebbenden.

Heet hangijzer zal met name de verkeersstroom zijn. "Het staat nu al vaak vast op de Huizerstraatweg, ook vanwege de sportvelden", is de kritiek van bewoonster en lid van Mooi Naarden Gabi Prechtl. Volgens haar denken de gemeente en de projectontwikkelaar niet van tevoren goed na over de afwikkeling van het verkeer. "De wethouder geeft aan dat het allemaal goed geregeld wordt. De wil om te bouwen is groot en dat snap ik wel, maar wij houden ons hart vast." Volgens haar worden de sportvelden steeds intensiever gebruikt, rijdt er veel verkeer de Vesting uit via die kant en heeft ook de komst van Albert Heijn voor de nodige opstoppingen gezorgd. En dan komt de stankoverlast van Givaudan er ook nog bij. "Het hele bouwfeest gaat niet door als de geurcirkel niet beperkt wordt tot het gebied vlak om het gebouw." Simone Bergsma woont in het Componistenkwartier en maakt zich ook zorgen over de komst van de nieuwe wijk. "We zijn niet tegen de komst van woningen, maar de verkeersdruk is nu al hoog." Vertrouwen in de gemeente heeft ze, na een ervaring met het Storkterrein, niet echt. Ook het feit dat omwonenden niet geïnformeerd zijn over de gewijzigde plannen is haar een doorn in het oog. "Als er woningen in het goedkope segment komen betekent dat meer woningen op dezelfde plek en dus extra verkeer." Ook voor de raadsleden is verkeer een duidelijk punt. Jelmer Kruijt (fractie-Kruijt) bleef hierover doorzagen. Hij vindt dat er nu al goed over nagedacht moet worden. "Geen punt van discussie op dit moment", reageerde het overgrote deel van de raad en ook de wethouder.

Een voor de hand liggende kink in de kabel kan de stankoverlast van Givaudan en/of de fijnstof van de A1 zijn. Volgens verantwoordelijk wethouder Hendrik Boland heeft Givaudan allerlei aanpassingen gedaan en kan ze daardoor met een lichtere vergunning toe. "Die aanvraag loopt en rond de zomer is er meer duidelijk", laat hij weten. Als dat probleem getackeld is kan er na de omgevingsvergunning direct gebouwd worden, volgens de optimistische wethouder. De fijnstof wordt na het vaststellen van de plannen onder de loep genomen. En wat betreft de stankoverlast: een andere bewoner van de Huizerstraatweg is er duidelijk over. "Meerdere keren per maand ruik ik een dennengeur en iets caramelachtig. Dan denk ik: vandaag wordt er hopjesvla gemaakt."