Er moet op meer plekken een veilige oversteek komen.
Er moet op meer plekken een veilige oversteek komen. Foto: Bob Awick

'Een veilige oversteek voor fietsers en voetgangers'

NAARDEN/BUSSUM - Bewoners van het Rembrandtkwartier en het Brediuskwartier vinden dat er op de Brediusweg meer veilige oversteekplekken moeten komen voor fietsers en voetgangers. In een brief aan de gemeente doen ze hiervoor een oproep met ook een concreet voorstel. De ondertekenaars, uit Naarden en Bussum, krijgen ook steun van een aantal scholen, waaronder de Godelindeschool uit Naarden.

De Brediusweg doorkruist de twee woonwijken waar veel gezinnen met (jonge) kinderen wonen. Initiatiefneemster Ingrid van der Gun: "Met name rondom de begin- en eindtijden van de scholen moeten veel kinderen en jongeren de drukke Brediusweg oversteken." De bewoners wijzen erop dat er over de hele lengte van de drukke Brediusweg maar één echt oversteekpunt is en een zebrapad voor voetgangers. "Over de gehele lengte van de Brediusweg, tussen de Amersfoortsestraatweg en de Brinklaan, is er geen tussengelegen veilige oversteek voor voetgangers en fietsers, met uitzondering van het oversteekpunt aan het einde van de Brediusweg en een zebrapad voor voetgangers ter hoogte van de Vossiuslaan."

"Er is veel fietsverkeer onder meer richting de Bussumse Montessorischool, de Katholieke Montessorischool, de Godelindeschool en het Goois Lyceum. Dat geeft veel onveilige situaties, waarbij fietsers tussen auto's doorschieten en daarbij dikwijls de (schaarse) zebrapaden gebruiken en jonge kinderen in een onveilige en niet overzichtelijke verkeerssituatie terechtkomen", zo laat Van der Gun weten. Ze woont zelf sinds kort in een van de twee wijken en de verkeerssituatie baart haar zorgen. "Ik kreeg veel steun op het schoolplein en ook vanuit de diverse scholen voor deze actie."

De omwonenden hebben zelf ook al een plek voor een extra oversteek op de Brediusweg in gedachten. Die zou moeten komen ter hoogte van de Paulus Potterlaan. Dat punt bevindt zich ongeveer halverwege de Brediusweg. Het voorstel is om er een duidelijk oversteekpunt van te maken, compleet met verkeerslicht voor de overstekende voetgangers en fietsers. Volgens hen zou een dergelijke oplossing, naar het Naardens voorbeeld de oversteek op de Lambertus Hortensiuslaan, de doorstroom van het autoverkeer nauwelijks belemmeren.

"Het verkeerslicht op de Lambertus Hortensiuslaan gaat alleen op groen als er voetgangers of fietsers willen oversteken", stelt Van der Gun.