Afbeelding
Foto:

'Wij willen wel de baas van Nederland worden'

NAARDEN - Ze willen wel de baas van Nederland worden. Maria (10), Melis (7) en Mats (7) hebben hun eigen ideeën op papier gezet en afgelopen weekend prijkte hun verkiezingsposter op het verkiezingsbord bij Naarden-Vesting.

"Het zijn goede ideeën waardoor het voor iedereen fijn wordt in Nederland", laten ze weten. De zus en broers kwamen op het idee toen ze door de Vesting fietsten en het halflege verkiezingsbord zagen. Het leverde een stortvloed aan vragen op aan hun vader, Herald Hofmeijer. Hofmeijer: "Ik heb uitgelegd dat we één keer in de vier jaar de baas van Nederland kiezen en dat mensen dan mogen stemmen wie dat wordt. En dat je dus moet zorgen dat mensen op je stemmen."

Drie punten: iedereen gelukkig, niet schelden en iedereen gelijk

Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. Na een korte discussie kwam er consensus over hoe ze het zouden aanpakken. Eerst werd er besproken wat ze belangrijk vonden en daarna mocht iedereen één idee inbrengen. Ook kwamen ze zelf met het idee om de krant te schrijven zodat meer mensen het zouden lezen. De punten waarmee ze kwamen verrasten Hofmeijer wel enigszins. Hij had zelf als voorzet het idee voor een grote speeltuin gegeven en ook had hij verwacht dat ze gratis snoep wel zagen zitten. Het werden punten van een heel andere orde dus: 1: iedereen gelukkig, 2: niet schelden, 3: iedereen gelijk.

Trots
Hofmeijer is uiteraard wel trots op zijn kinderen. "Er wordt thuis wel veel gesproken over maatschappelijke betrokkenheid. We vinden het belangrijk dat ze weten wat democratie is." Hij ondersteunt ze dan ook in hun ideeën. De poster is na twee dagen verregend en er hangt nog geen nieuwe. Maar met alle aandacht die er nu is laat hij weten dat er nu zeker weer een komt. Waarschijnlijk op het verkiezingsbord bij de school van twee van de jonge initiatiefnemertjes: de Rehobotschool.