De wethouder kan met een druk op de knop de klokken luiden.
De wethouder kan met een druk op de knop de klokken luiden. Foto: Bob Awick

'Als je je echt verbonden voelt met je kerk is geven niet gek'

NAARDEN - Door het luiden van de kerkklokken van de Grote Kerk heeft wethouder Marleen Sanderse zaterdag het startsein gegeven voor de actie Kerkbalans.

Kerkbalans is een gezamenlijke landelijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk. Op 21 januari om 13.00 uur klonken door heel Nederland in meer dan 100 steden en dorpen kerkklokken. De fondsenwervende actie werd daarmee voor geopend verklaard. Het was voor het eerst dat de PKN Naarden meedeed aan het luiden van de klokken om zo mee te kunnen liften met de landelijke campagne. Overigens gaat dat luiden via een elektrisch kastje en niet meer hoog in de toren.
Silvia van Beusekom van de werkgroep binnen de PKN laat weten dat een kleine club vrijwilligers al ruim een half jaar bezig is geweest met alle voorbereidingen. "Dit jaar hebben we een hele eigen folder voor Naarden gemaakt. Met foto's van gemeenteleden, de kerk en quotes van mensen van de kerk. We hopen dat mensen dat graag lezen en ook geld zullen overmaken, ook mensen die niet lid zijn maar ons een warm hart toedragen."
Ze vertelt dat het geld echt nodig is en dat ze hopen minimaal hetzelfde bedrag op te halen als vorig jaar. "Dat is gewoon nodig om voort te bestaan. Als je je echt verbonden voelt met je kerk is geven ook niet zo gek. Je draagt bij wat je kunt missen. De kerk heeft veel kosten: denk aan het betalen van de dominee, activiteiten voor de leden en verwarming van het kerkgebouw."