Het deel van de organisatie tijdens de Nacht van Naarden.
Het deel van de organisatie tijdens de Nacht van Naarden. Foto: Erik-Jan Geniets

'Compliment voor de kracht van samenwerking'

NAARDEN - "Een geweldig initiatief dat erg gewaardeerd wordt. Een breed gedragen evenement dat een groot publiek aanspreekt", dat is de mening van de Naarder van het Jaar-jury over de winnaar van de Naarder van het Jaar 2016: de vrijwilligers van de Nacht van Naarden. Omdat er zo veel vrijwilligers bij betrokken waren is de award aan een kleine delegatie van hen uitgereikt: Marlo Reeders en Saskia Simons. Zij worden gezien als de drijvende kracht achter dit evenement en stonden aan de wieg e van. De dames reageren enthousiast en zijn oprecht blij met deze waardering voor de inzet van de vele vrijwilligers.

Marlo Reeders en Saskia Simons zijn erg op elkaar ingespeeld, dat is goed te merken. Ze denken hetzelfde, hebben dezelfde energie en zijn ook beiden razend enthousiast over de stad Naarden en al het moois dat de stad te bieden heeft. Ze waren dan ook op zoek naar verbinding tussen al het culturele aanbod van de stad. Gezamenlijk naar buiten treden met ieder zijn eigen invulling. En dat is ook wat de jury is opgevallen.

Het juryrapport spreekt van de grote positieve impact op de samenleving, een evenement dat heel erg inspeelt op het wij-gevoel, breed gedragen is en een groot publiek aanspreekt met heel veel inzet van alle vrijwilligers. Maar er was meer. "Door het tijdstip, in de avond, kwam de Vesting in dit decor, verlicht in de avond, mooi uit de verf", is letterlijk te lezen in het juryrapport.

Hoe kwam het idee voor de Nacht van Naarden tot stand?
Marlo: "We hebben regelmatig een museumoverleg, met het Comenius Museum, de Grote Kerk, het Weegschaalmuseum en het Vestingmuseum en wilden een keer samen iets organiseren. Het moest verrassend, gratis en laagdrempelig zijn." Saskia: "We wilden ook families aanspreken. Gezinnen en families zijn soms wat lastiger te bereiken en een dergelijk evenement zou volgens ons de drempel verlagen. En dat is wel gelukt. Er zijn toch veel mensen die geweest die bijvoorbeeld nog niet in de Grote Kerk of het Comenius Museum waren geweest. We hebben het Naarder erfgoed op allerlei manieren in de stad bij elkaar laten komen."

Er deden heel veel partijen mee, hoe krijg je die bij elkaar?
Saskia: "Iedereen was heel enthousiast om ons als stad te presenteren. Cultuur is onze kracht en als je dat zo kunt verbinden dan doet iedereen zijn best. Het bijzondere van de Vesting is dat er ook 'gewoon' in gewoond wordt. Er deden zo veel partijen mee, eigenlijk te veel om op te noemen. Maar bijvoorbeeld de stadsgidsen, Toneelvereniging ToVenNar, Vestingstad Naarden, het Stadsarchief en de musea natuurlijk. Waar de award komt te staan? Ik denk dat we hem laten reizen."

Iedere deelnemer had zijn eigen thema gekozen toch?
Saskia: "Ja, bij het Weegschaalmuseum was een heksenwaag, bij het Vestingmuseum klonk het gebulder van de kanonnen, bij het stadhuis werd er 'getrouwd' en de Grote Kerk stond in het teken van de Power of Love: terug naar de sixties. Daar zong ook het Goois Vocaal Ensemble en we hadden een bed met Yoko Ono en John Lennon." Marlo: "Het was een prachtig moment toen er 400 mensen om het koor heen stonden en 'Imagine' werd gezongen."

Hadden jullie op zo veel bezoekers, het waren er zeker 1000, gerekend?
Marlo: "De deelnemers moesten zich in het stadhuis melden, daar kregen ze een boterbriefje. Vlak voordat we de deur opendeden keken Saskia en ik elkaar aan met ongeveer dezelfde gedachte: alles is klaar. Nu is het moment. Zouden er wel mensen komen? Nou, er stond al een hele rij. Het gaf echt een heel bijzonder gevoel, al die mensen op straat in dat fantastische decor."

"Door de sfeer in de avond ging er, ondanks dat er veel mensen waren, een enorme rust van uit. Er waren ook geen etalages versierd en de bezoekers liepen bijna fluisterend over straat. Er waren mensen uit Naarden, maar ook uit de rest van het land, zoals Zwolle, Arnhem en Nijmegen. Er waren zelfs een paar mensen onderweg naar Schiphol en die hadden gekeken wat er op de weg daarheen nog te doen was. Onder de vrijwilligers was er ook een bijzonder sfeertje. Je kon duidelijk merken dat er een ontlading was. We hielden elkaar goed op de hoogte via de portofoons en er werden ook onderling grapjes gemaakt. Er is natuurlijk heel veel werk verzet door alle vrijwilligers en iedereen heeft zich enorm ingezet, maar we hebben ook veel plezier gehad."

Waar zijn jullie het meest trots op?
"Op al het werk dat door de vrijwilligers is gedaan, op hun grote inzet. Het maakt het leuk dat we het met z'n allen hebben gedaan. En dat het met een minimale begroting van de grond is gekomen. We hadden wel sponsors, maar geen subsidie van de gemeente. Subsidie moet je alleen vragen als je het echt niet anders rond kunt krijgen."

Het was zo succesvol, er komt vast een zeker een vervolg?
Saskia: "Er komt zeker een vervolg, dat hebben we deze week besloten. Niet komend jaar, maar wel het jaar daarop. We willen niet te veel grote evenementen in een jaar. In 2017 hebben we weer het tweejaarlijkse FotoFestival Naarden. Mooi om het daarmee af te wisselen. De organisatie is behoorlijk intensief. We hopen dat de gemeente ons de volgende keer dan ook organisatorisch goed kan ondersteunen."

Marlo: "En natuurlijk zijn we ook op zoek naar sponsors. Er zijn natuurlijk wel kosten. De verlichting bijvoorbeeld, het entertainment op straat, de boterbriefjes op het stadhuis, de folders en de veiligheidskleding voor de gidsen."

Award
De vrijwilligers van de Nacht van Naarden mogen zich een jaar lang Naarders van het Jaar noemen. De jury is op zoek gegaan naar een persoon of een team van mensen die iets uitzonderlijks doet binnen de eigen gemeente, anderen inspireert, actief is in de gemeente, bijdraagt aan een positieve uitstraling en zich met name in 2016 heeft geprofileerd. De jury was er snel uit en koos unaniem voor deze grote groep vrijwilligers.

In de Grote Kerk was het feest.