Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

Verkeersplan Bussum

Reactie op de plannen voor verbetering van fietsverkeer in het centrum van Bussum, waarbij het voorstel voor eenrichtingsverkeer in de Vlietlaan een doorn in het oog is van de ondernemers. Zij willen tweerichtingsverkeer behouden en dat kan ook nog als er fietsstroken van rode asfaltlagen met witte emblemen van een fiets worden aangebracht. De ruimte voor auto's wordt dan wel smaller, maar blijft geschikt voor tweerichtingsverkeer. Bij passeren zullen de auto's wat gas terugnemen en zo nodig met twee wielen even op de fietsstrook rijden. Voor laden en lossen kan een vrachtauto op de fietsstrook staan. De chauffeur begrijpt dat hij daar niet te lang mag staan en zal dus snel laden en lossen.

Alleen vanaf het station tot aan de Generaal de la Reijlaan is het te smal voor fietsstroken, maar daar kunnen de fietsers via de Albrechtlaan worden omgeleid. Deze wegindeling is al jaren in gebruik in Naarden en zover bekend werkt het uitstekend. Zelfs in de drukke Marktstraat is dit toegepast, waar je door terrasjes, privéplantenbakken e.d. lopend gedwongen wordt van de fietsstrook gebruik te maken.

Bussum ziet graag dat hun bewoners met de fiets naar het centrum komen en toeristen van Gooi en omstreken gaan genieten, maar dan dient er wel meer aandacht te worden besteed aan fietsvriendelijkheid. De uit Amerika overgewaaide verkeersregel voor sommige pleinen, waar wandelaars voorrang hebben op auto's en in Bussum zelfs voor fietsers, is aan toeristen uit Nederland en buitenland niet uit te leggen. Mijns inziens geldt dit ook voor de bewoners in Gooise Meren.

Jan Weerdenburg, Naarden