'Ze halen geld weg in plaats van ons te steunen'
'Ze halen geld weg in plaats van ons te steunen' foto: Muiderslot

Toeristentaks nog niet van tafel

GOOISE MEREN Bert Boer, directeur van het Muiderslot, had gehoopt dat het hele plan voor de vermakelijkheidsretributie, een soort toeristenbelasting voor attracties, vorige week van tafel zou worden geveegd door de gemeenteraad en de opbrengst van 125.000 euro uit de begroting zou worden geschrapt.

De raad besliste anders. Het bedrag blijft staan. Wel gaf de verantwoordelijk wethouder, Jan Franx, aan met de drie partijen die deze vermakelijkheidsretributie voor hun kiezen krijgen nog in gesprek te zijn over alternatieven. Het gaat naast het Muiderslot ook om Speelpark Oud Valkeveen en Spant! Boer was in ieder geval flink teleurgesteld over de uitkomst. "De regeling klopt gewoon niet, we moeten daarvan af." Hij stelde dat Gooise Meren, samen met Enkhuizen, de enige gemeente in Nederland is die deze belasting op een museumbezoek heft. Het Muiderslot betaalt overigens al 15 jaar lang een bedrag van rond de 65.000 euro aan vermakelijkheidsretributie. Met deze nieuwe regeling gaan ze flink minder betalen, maar voor Boer is het een principekwestie. "Van een gemeente als Gooise Meren mag je een serieus beleid op het gebied van cultuur verwachten. Nu is het meer een beleid van geld weghalen in plaats van steunen. Natuurlijk is het fijn dat wij minder hoeven te betalen, maar het feit blijft dat bezoekers voor een bezoek aan één van de drie attracties nog steeds aan de kassa extra moeten betalen." Het Muiderslot strijdt overigens al 15 jaar tegen deze vorm van belasting. De vorige directeur bracht het naar de Hoge Raad, maar ving daar bot. "Juridisch mag de gemeente de vermakelijkheidsretributie heffen, maar ik doe een moreel beroep op ze."
Bij de vermakelijkheidsretributie is het niet zo dat er een directe tegenprestatie moet zijn van de gemeente. Maar volgens Boer is de verhouding tussen wat het Muiderslot betaald heeft en enige vorm van tegenprestatie wel zoek. "De straatverlichting doet het, de brug wordt af en toe gerepareerd en de vuilnisbakken worden geleegd. En o ja, er is een extra parkeerplaats (P2), maar daar hebben we indertijd zelf ook 50.000 aan bijgedragen." Het is nu dus afwachten wat de gesprekken tussen de wethouder en de drie partijen opleveren.