Lodewijk Zweers hield een openhartige toespraak bij zijn aftreden.
Lodewijk Zweers hield een openhartige toespraak bij zijn aftreden. Foto: Bob Awick

Raadslid Lodewijk Zweers opgestapt

GOOISE MEREN Raadslid Lodewijk Zweers heeft vorige week woensdag aan het begin van de raad bekendgemaakt per direct op te stappen. Zijn zetel laat hij bij het CDA.

Het is de elfde wisseling in de gemeenteraad in deze periode. Een aantal verliet de lokale politiek, andere raadsleden stapten over naar een andere partij of begonnen voor zichzelf. Eén raadslid is met langdurig ziekteverlof. De toespraak die Zweers hield om zijn beslissing toe te lichten liet niet veel ruimte voor speculatie. "Er is geen chemie meer tussen mij en de fractie", stelde hij vast. Hij was flink teleurgesteld in het functioneren van de fractie en het partijbestuur. "In de politiek worden best weleens streken uitgehaald en daar moet je tegen kunnen. Dat lukt alleen als er een gemeenschappelijke basis is." Volgens Zweers was die er niet en ook na diverse interventies van vertrouwenspersonen kwam het vertrouwen volgens hem niet terug. "Het werd erg eenzaam."

Een tijdlang dacht hij de eindstreep, de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, wel te kunnen halen, maar die energie had hij blijkbaar niet meer. Hij sprak van zware druk die het bestuur van de partij op hem zou blijven uitoefenen om te allen tijde het standpunt van het CDA te vertegenwoordigen in de raad, ook al had hij een andere opvatting. Opvallend was zijn uitspraak, als coalitiepartner, dat naar zijn mening de oppositie te weinig ruimte kreeg in de raadszaal. "Ik wilde open zijn over mijn reden van aftreden, zo heb ik ook mijn werk als raadslid altijd gedaan", aldus Zweers. Zweers is dus niet het eerste raadslid dat tijdens deze collegeperiode uit een partij stapt. Hij is wel een van de weinigen die zijn zetel bij de partij laat. Totdat een opvolger is gevonden en beëdigd is Zweers nog wel 'gewoon' raadslid.