Juf Mijke is docent Engels en publiceerde onlangs het kinderboek 'Dex'.
Juf Mijke is docent Engels en publiceerde onlangs het kinderboek 'Dex'. Foto: Bob Awick

Kinderboek 'Dex' gaat over puberen,
de brugklas, vallen en opstaan

Wat komt erbij kijken als je van groep 8 naar de brugklas gaat? Mijke Pelgrim, docent op het Goois Lyceum, schreef er een boek over.

BUSSUM De 39-jarige docente Engels staat al ruim tien jaar voor de klas. De kinderen en schrijven zijn ook al jaren haar passie. Zo schreef Pelgrim columns en volgde een schrijfcursus voor kinderboekenschrijfster. Toen ze met een gebroken enkel op de bank lag ontstond het idee voor het boek 'Dex - over school en andere ellende', dat nu al werd gebombardeerd tot 'Kinderboek van de Week' bij Libris.

Waarom heb je dit boek geschreven?

"Ik schreef al jaren columns en die zijn verzameld verschenen als het boek 'Juf in Actie'. Dat was in 2012. Ik was nu een beetje klaar met de vorm. Je moet je bij een column toch houden aan regels, zoals een beperkte lengte. Ik vind het mooi om je fantasie te laten gaan en dan te kijken waar je uitkomt. Ik ben wel blij dat het een niet al te dik boek is geworden. Ik weet uit ervaring dat tieners daar niet van houden."

Hoe is 'Dex' ontstaan?

"Toen ik mijn enkel brak kon ik niet alleen thuis blijven wonen op driehoog in Amsterdam met een gipsbeen. Dus moest ik noodgedwongen naar mijn ouders. Daar zat ik met heel veel tijd, want werken ging ook niet. Het was een pittige tijd, maar door over Dex te schrijven had ik iets om handen. Ik miste school en wilde iets vrolijks om over te schrijven. Dat werd dus Dex. Ik had het verhaal overigens niet kunnen schrijven zonder mijn leerlingen."

Waar gaat Dex over?

'Dingen veranderen en daar kun je je beter niet tegen verzetten'

"Het boek gaat over vriendschap en de brugklas. Dex gaat met zijn beste vriend Brian uit groep 8 naar de brugklas. Dex wil niet naar de brugklas, maar gelukkig gaat hij met Brian. Dat maakt het nog dragelijk. Hij wil dat alles blijft zoals het is. Brian kijkt juist wel om zich heen en maakt allemaal nieuwe vrienden. Dex leert zich open te stellen voor nieuwe dingen en ervaart wat er gebeurt als je je best doet. Het boek gaat over nieuwe situaties omarmen, over je positie in de groep bepalen. Over je eigen identiteit, over wie je bent in de groep. Dingen veranderen en daar kun je je beter niet tegen verzetten."

Je zit niet bij de eerste de beste uitgeverij. Hoe is dat gelukt?

"Het kwam eigenlijk door de opleiding ScriptPlus. Daar kwam ik in een groep met allemaal gemotiveerde mensen die serieus met schrijven bezig waren. Om me heen zag ik dat het mensen lukte om een uitgeverij te vinden. Dat heeft mij het doorzettingsvermogen gegeven om te blijven proberen. Ik heb manuscripten ingestuurd. Ik ben er heel trots op dat Dex is verschenen bij Van Holkema & Warendorf. Ze zijn bekend van het boek 'Superjuffie'."

Hoe speelt jouw school een rol?

"Ik heb al een tijdje geen brugklas meer, maar er staan absoluut dingen in het boek die ik hier op school heb zien gebeuren. De brugklas is gewoon een hele spannende tijd. Je gaat van groep 8 - waar je de hele school kent - naar de middelbare school waar alles en iedereen nieuw is. Ik zie dat met name jongens eerst grond onder hun voeten moeten hebben voordat ze aan leren toekomen. Het is nu eenmaal een grote overgang die je op een gegeven moment moet aangaan. Mijn tip hierbij is om je open op te stellen, zoals Brian in het boek. Want als je je openstelt, dan komen er ook heel veel leuke, nieuwe dingen op je pad. Je ontdekt nieuwe mensen, nieuwe situaties en nieuwe talenten van jezelf."

Je bent vast trots op jezelf?

"Ik heb moeilijke fases gehad bij het schrijven van het boek. Ik ben er twee jaar mee bezig geweest. Ik merkte ook dat je het niet meteen perfect krijgt. Het is proberen, vallen en opstaan. Eigenlijk net zoals de pubers die in de brugklas beginnen. Ik ben verbaasd over wat Dex met mij doet. Hij heeft mij veel gebracht", besluit ze.