Bewoners en ouders zijn blij met de realisatie van de nieuwe Woongroep.
Bewoners en ouders zijn blij met de realisatie van de nieuwe Woongroep. Foto's: Bob Awick

'We mochten het appartement zelf inrichten en het voelt als mijn thuis'

De burgemeester heeft zondag officieel Woongroep de Olmen geopend. Hier wonen 22 jong-volwassenen met een lichtverstandelijke beperking.

BUSSUM Het wooncomplex aan de Olmenlaan is een initiatief van Lidy Blaas, Petra Hesta en Ems Willems. Deze dames liepen vast in hun zoektocht naar geschikte woonruimte voor hun kinderen en sloegen de handen ineen.

"We kennen elkaar van de Mozarthof in Hilversum, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, en raakten met elkaar in gesprek. We wilden graag dat onze kinderen een kans konden krijgen om op zichzelf te wonen. Een veilige plek met aandacht, zorg en begeleiding", aldus Petra. "We hebben eerst gekeken bij andere woongroepen om een beeld te vormen van wat je voor je kind wilt en wat niet. Via een makelaar kwamen we bij dit kantoorpand aan de Olmenlaan terecht. Zo ontstond het idee om dit pand te transformeren naar appartementen. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we geld gekregen van verschillende fondsen. We hebben nooit gedacht dat het zo mooi zou worden. Het is een veilig thuis voor de 22 bewoners en we hopen dat ze samen oud worden. Ze hebben hun eigen appartement, maar zijn wel verdeeld over drie groepen met ieder een eigen woonkamer met keuken. Per groep eten ze elke dag samen en daarna kunnen ze gaan waar ze willen. Ook is er begeleiding en 24-uurszorg van Amerpoort. We hebben nog een grote wens en hopen met sponsorgeld een dakterras te kunnen realiseren. Het zou fantastisch zijn als dat er komende zomer kan zijn."

Zelf inrichten

Maar hoe vinden de bewoners het zelf om hier te wonen? "Ik vind het geweldig dat je je eigen appartement hebt en gezamenlijke woonkamers", vertelt de enthousiaste Mario Whitaker (29). "We mochten het appartement zelf inrichten en daarom voelt het echt als mijn thuis." Mario heeft eerst vijf jaar in een woongroep in Loosdrecht gewoond. "De reden dat ik wilde verhuizen was dat ik nu in het centrum van Bussum woon en dicht bij het open vervoer, omdat ik bij de AH in Hilversum werk." In het appartement hebben ze een eigen keuken en badkamer. "We eten wel samen met de eigen groep, maar daarna kun je zelf kiezen waar je je tijd doorbrengt. Soms wil ik even alleen zijn en dan weer chillen met mijn vrienden." Ook Margot van Maurik (21) is heel gelukkig. "Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet om hier te gaan wonen. Wel vind ik het soms moeilijk voor mijn ouders, want mijn zus is ook het huis uit. Maar mijn ouders vonden het belangrijk dat ik op mijzelf ging wonen. Ik werk bij Brownies & downieS en dat is op loopafstand. Vaak ben ik in een van de woonkamers, maar het idee dat je een eigen appartement hebt, maakt me echt gelukkig."

Margot van Maurik en Mario Whitaker wonen in De Olmen.