Thijs zet zijn voetbalkwaliteiten in voor Oeganda.
Thijs zet zijn voetbalkwaliteiten in voor Oeganda. Foto: Rens Muller

Trainen met Thijs voor reis naar Oeganda

BUSSUM De 15-jarige Thijs Zwagerman van het Roland Holst College in Hilversum gaat volgend jaar vijftien dagen voor zijn stage naar Oeganda. Om geld in te zamelen voor dit goede doel geeft hij speciale voetbaltrainingen bij BFC.

"Om in aanmerking te komen voor deze stage moest je een motivatiebrief schrijven waarom je daar graag naartoe wilt en hoe je de 2.000 euro voor de reis bij elkaar krijgt", vertelt Thijs. "Twintig leerlingen mogen mee en ik ben daar een van. Ik vind het echt geweldig dat ik mee mag met de stage." Thijs vertelt dat hij met zijn familie vaak op strandvakanties gaat, maar hij wil zelf zien hoe het is om in een arm land als Oeganda te wonen en op te groeien en waar je bijvoorbeeld niet elke dag naar school kunt, bij een voetbalclub speelt of elke dag onder de douche kunt.

"Ik denk daar eigenlijk nooit over na omdat het voor mij normaal is dat je die dingen kunt doen. Maar in Oeganda ga ik nu een andere kant van het leven meemaken. We bezoeken verschillende scholen, leren de cultuur kennen en doen vrijwilligerswerk als waterputten bouwen en begeleiden van kinderen tijdens een sportdag."
Thijs heeft in zijn zomervakantie hard gewerkt om het geld bij elkaar te krijgen. "Ik heb nu 1.500 euro en moet dus nog 500 euro bij elkaar krijgen. Toen kwam ik op het idee om op mijn club speciale voetbaltrainingen te geven met het thema 'Voetballen als een profvoetballer' met voorbeelden van Ronaldo, Messi, Ramos, Neymar, Ziyech van Ajax en Jörgensen van Feyenoord. Ik ben trainer van BFC JO8-1 en heb dus ervaring in het geven van trainingen en ik wil op deze manier de spelers meer leren over de specialiteit van een profvoetballer zodat ze zelf een betere voetballer worden." Deze trainingen zijn op zondag 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december van 10.00 tot 11.00 uur voor jongens en meisjes tussen de zeven en tien jaar oud op sportpark Meerweg bij BFC. "Iedereen die wil komen trainen en mij wil helpen om mijn reis te financieren kan mij mailen op: metthijs@gmail.com. Een training kost 10 euro."
Thijs helpen met een geldbedrag kan via een donatie op rekeningnummer NL08INGB0654 8230 14 ten name van T. Zwagerman onder vermelding van Road to Africa.