Jan Kooij en Jaques Ruisendaal.
Jan Kooij en Jaques Ruisendaal. Foto: Studio Kastermans

Brandweer hard op zoek naar vrijwilligers; met name huisvrouwen

De brandweer in Naarden en Bussum is hard op zoek naar vrijwilligers. Nieuwe aanwas is hard nodig. Met name huisvrouwen zijn welkom.

NAARDEN/BUSSUM "We zijn op zoek naar enthousiaste, sportieve en ondernemende mensen", zegt Jacques Ruisendaal, postcoördinator van brandweerpost Naarden.

"Er is de laatste tijd iets te weinig aandacht besteed aan werving van vrijwilligers", vult zijn collega-postcoördinator Jan Kooij uit Bussum aan. "Maar we hebben echt nieuwe aanwas nodig." Beide brandweermannen zijn verknocht aan het vak. "Het is een soort virus, waar je mee besmet raakt."

Dat het brandweervak een serieuze zaak is, wordt snel duidelijk. "Liever noemen we het ook geen vrijwilligerswerk. Dan denk je aan mensen die met ziekenhuisbedden rijden. Dit moet je meer zien als een parttime baan. Je krijgt er ook voor betaald. Ik zeg altijd 'het enige wat je vrijwillig doet, is je aanmelden'. Want als je eenmaal je diploma hebt, word je verplicht mee te draaien." Als brandweervrijwilliger moet je een flink aantal selecties door en je moet een tweejarige opleiding volgen. "Wie zich aanmeldt als vrijwilliger, wordt op de post uitgenodigd voor een soort sollicitatiegesprek. Als je verder wilt en wij zien het ook zitten, want het is wel belangrijk of iemand in de groep past, ga je door voor een competentie-analysetest. Daar word je beoordeeld op elf competenties, gericht op de functie van manschapvrijwilliger", vertelt Kooij.

"Bij een positief advies gaat de kandidaat door naar het oefencentrum van de brandweer op Crailo", aldus Ruisendaal. "Om allerlei tests te doen, zoals een hoogtevreestest. Ook hoort er een sporttest bij."
De minimumleeftijd om vrijwilliger bij de brandweer te worden, is achttien jaar. "Je moet hulp bieden aan mensen, daar moet je wel voor in de wieg gelegd zijn. Als uit de test blijkt dat iemand dat eigenlijk te spannend vindt omdat hij of zij op een moeilijk moment toch wegloopt, dan moeten we iemand laten gaan."
Allebei willen ze een onderbelichte doelgroep graag genoemd hebben. "Dat zijn de huisvrouwen. We hebben op dit moment maar zes vrouwelijke vrijwilligers. Die het overigens heel goed doen. Daarom zou het leuk zijn als zich meer vrouwen melden", vindt Kooij. "Wellicht zijn er huisvrouwen die het als een uitdaging zien om bij de brandweer te komen. Dat moedigen wij zeker aan. Tegenwoordig hebben mensen het erg druk. En het brandweerwerk kost tijd."
Zeker de eerste twee jaar, als je met de opleiding bezig bent, moet je rekenen op een belasting van ongeveer acht uur per week, in de avonden en soms op een zaterdag. Het gaat om theorie, een stukje praktijk en zelfstudie." Als het diploma binnen is, gaan er uren af. "Maar dan komen de uitrukuren erbij", zegt Ruisendaal. "De opleiding voor beroeps- en vrijwillige krachten is exact hetzelfde."
Kooij en Ruisendaal houden zich binnen hun vakgebied allebei bezig met het onderdeel 'vakbekwaamheid'. "Dat betekent dat we grotere oefeningen, rijopleidingen en trainingen in het veld en op de weg organiseren. Daarnaast stellen we de programma's van de bevelvoerders op. Ook zijn ze allebei postcoördinatoren en zijn ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de posten. "Het mooiste zou natuurlijk zijn als zich mensen aanmelden die dag en nacht bereikbaar zijn. Maar dat is een utopie. We hopen dat geïnteresseerden contact met ons opnemen. We willen graag toelichting geven en wie wil kan eventueel een paar oefenavonden meedraaien." De brandweerpost Naarden oefent op woensdagavond en Bussum op donderdagavond. "Met de opleiding krijg je een enorm goede basis. Het is wel belangrijk dat iemand goed in de groep ligt. Je ziet mensen instromen in de opleiding en zich het vak steeds meer eigen maken in de groep. Dan breidt het virus zich langzaam uit en dat is de bedoeling."

Meer informatie staat op www.kombijdebrandweer.nl.