Bedrijventerrein Noord.
Bedrijventerrein Noord. Foto: Bob Awick

Twee ton voor verduurzaming bedrijventerreinen Gooise Meren

NAARDEN Pandeigenaren van bedrijven op de terreinen Gooimeer Noord en Zuid die hun pand willen opknappen en/of verduurzamen kunnen hiervoor een subsidieverzoek indienen. De gemeente Gooise Meren krijgt 200.0000 euro van de provincie Noord-Holland om de twee bedrijventerreinen op te knappen en vooral te verduurzamen.

Haarlem gaf groen licht voor het subsidieverzoek (voor de fusie aangevraagd door Naarden) voor het project 'Stimuleringsfonds bedrijventerreinen Gooise Meren'. Het verzoek van de gemeente om na de fusie ook de Nieuwe Vaart in Bussum te subsidiëren is afgewezen vanwege 'nadere regels voor de beoordeling van subsidieaanvragen', schrijft wethouder Miriam van Meerten aan de gemeenteraad.

Pandeigenaren op Noord en Zuid zijn middels een brief inmiddels op de hoogte gesteld. Zij kunnen tot 31 december 2018 een beroep doen op dit stimuleringsfonds. De toegekende twee ton is tevens het subsidieplafond, aldus de wethouder. Ondernemers krijgen voor 25 procent subsidie voor een maatregel met een maximum van 10.000 euro. De overige 75 procent moeten zij ergens anders vandaan halen. Pandeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten, inclusief de kwaliteit daarvan.

Efficiënt

Gooise Meren hoopt met de maatregelen een 'significante en duurzame verbetering van het aanzicht van gevels, inritten, groenvoorzieningen en/of parkeerfaciliteiten van bedrijfspanden' te realiseren. Daarnaast moet er voorzieningen gerealiseerd worden die leiden tot een 'lagere milieubelasting en tot zorgvuldig en efficiënt ruimtegebruik'. "Beide doelstellingen kunnen gecombineerd worden", schrijft van Meerten.
Het fonds maakt namelijk een zo'n gecombineerde aanpak - bijvoorbeeld isolerende gevel bij gevelrenovatie) mogelijk. Ook kan een ondernemer subsidie aanvragen voor zowel maatregelen voor een betere beeldkwaliteit als verduurzaming. "Daarmee sluit het fonds aan bij twee eerdere projecten op de bedrijventerreinen", geeft de wethouder aan. Zij doelt dan op het project Upgrading Gooimeer in 2015, waarbij een groot deel van de openbare ruimte is aangepakt.

Al een jaar eerder spraken ondernemers van Gooimeer Noord in de toekomstvisie Gooimeer uit dat zij hun bedrijventerrein verder willen verduurzamen. "Het project sluit daarnaast ook aan op de college-ambities om duurzaamheid onder ondernemers te versterken", schrijft Van Meerten. "Ingrepen die de beeldkwaliteit en verduurzaming van Gooimeer Zuid en Gooimeer Noord te goede komen, worden zo met behulp van subsidie gestimuleerd, zonder dat dit effect heeft op de begroting van Gooise Meren."

'Fonds sluit aan bij twee eerdere projecten op de bedrijventerreinen'