Drie keer in de week moet het gras gemaaid worden. Johan neem in ieder geval een keer voor zijn rekening.
Drie keer in de week moet het gras gemaaid worden. Johan neem in ieder geval een keer voor zijn rekening. Foto's: Bob Awick

Johan van der Geest heeft al 60 jaar onvoorwaardelijke clubliefde voor SDO

SDO bestaat dit jaar 100 jaar. Johan van der Geest, secretaris van de stichting beheer SDO Sportpark De Kuil, maakt er een boek over.

BUSSUM Officieel bestaat SDO op 7 november 100 jaar, maar afgelopen jaar zijn er al aardig wat 'feestjes' geweest om deze mijlpaal te vieren. Zo was er al een feestavond, een zomertoernooi voor de jeugd met spelletjes en voetbal en een FIFA 17 toernooi. Maar in november gaan ze echt los. Met een boek over '100 jaar SDO', samengesteld door niemand minder dan SDO-coryfee Johan van der Geest, een receptie op 10 november, de dag er na een feestavond en op 12 november een afterparty.

Van der Geest loopt al 60 jaar rond op de club en heeft inmiddels 42 bestuursjaren op zijn conto staan. "Ik weet eigenlijk alles van SDO", zegt hij glimlachend. In het boek komen veel foto's, een selectie van de 40.000 die hij verzameld heeft, en anekdotes. Sinds zijn pensionering is hij ook dagelijks te vinden op en rond de velden van de club, maar voetballen doet hij niet meer. Hij heeft het één keer tot het 2e elftal geschopt maar moest op zijn 26ste afscheid nemen. Problemen met kruisbanden en meniscus maakte een einde aan zijn sportieve ambities. Als hij nu een bal ziet dan heeft hij al pijn aan zijn knie. Ontspannen zit hij op het terras van de club. "Dit is een heel belangrijke plek voor SDO, hier wordt na de wedstrijd nagepraat, wat gedronken en gegeten. Spelers pakken hun tas niet na de wedstrijd. En hoewel ze balen als ze verloren hebben is winst of verlies niet aan hun gezicht af te lezen."

Plezier staat voorop

"We zijn een breedteclub; plezier en gezelligheid is het belangrijkste. "Iedereen mag hier de hele dag voetballen, maar geen rotzooi trappen", legt hij uit. De opkomst van het meisjes- en vrouwenvoetbal draagt wat hem betreft bij aan een goede sfeer. "Dat zorgt voor evenwicht in de club. Vrouwen bij de club, daar fleurt het van op", grapt hij. Dan serieus: "We zijn eigenlijk een mooie afspiegeling van de samenleving met meisjesteams en een G-afdeling." Binnenkort krijgen we waarschijnlijk ook nog een Syrisch elftal. Maar veel groter moet de club niet groeien wat Van der Geest betreft. Ze mikken vooral op aanwas van onderop, de 4, 5 en 6-jarigen die net beginnen met voetbal. De club telt in totaal 67 teams waarvan 16 selectieteams die in hun leeftijdscategorie meedraaien op het hoogste niveau. Het hoogste damesteam draait mee in de 1e klasse landelijk en het het eerste herenteam speelt hoofdklasse, het hoogste niveau binnen het amateurvoetbal. Op zondag, als ze thuis spelen zit er wel 500 man publiek komt het elftal op met de jongste jeugd. "Dat is echt genieten." Van der Geest snapt dat dan wat geluidsoverlast geeft. "Bij sport hoort geluid, of dat nu van teleurstelling of vreugde is."

De bestuurskamer, vertrouwd terrein voor de 70-jarige SDO'er.