De Vlietlaan in de jaren '30, met rechts bioscoop Novum en links een fietspad.
De Vlietlaan in de jaren '30, met rechts bioscoop Novum en links een fietspad. Foto: Archief Historische Kring Bussum

Opknapbeurt voor Vlietlaan

BUSSUM Deze zomer een serie artikelen over oude Bussumse (winkel)panden en buurten. In samenwerking met dorpsmanager Ellen van Vossen en de Historische Kring Bussum. Deze week nemen we de Vlietlaan onder de loep.

door Antoon F. Bruggeling

De Vlietlaan is een belangrijke verbindingsweg tussen Station Naarden-Bussum en het Bussumse winkelhart. De afgelopen jaren was de winkelleegstand hier hoog, maar de laatste jaren zijn de meeste winkelpanden weer bezet. De gemeente Gooise Meren gaat in 2018 de Vlietlaan onder handen nemen.

"Willem Cornelis van Vliet bezat in de negentiende eeuw een groot stuk grond, vanaf de Brinklaan, de Eslaan, Veerstraat tot aan de spoorbaan. Hier liet hij langs de spoorbaan een groot aantal villa's bouwen en om die te kunnen bereiken legde Van Vliet langs het spoor een eigen weg aan, die rond 1876 de naam Vlietlaan kreeg", aldus de Historische Kring Bussum in het boek 'In Bussum hebben straten namen' uit 1995.

De HKB: "In april 1885 vroegen zeven bewoners om lantaarns aan te brengen. Ook aan de Eslaan liet Van Vliet villa's bouwen met namen als Sumatra, Java, Celebes, Insulinde en Borneo".

Veel winkels

In de jaren '50 kwam warenhuis de Hema naar het centrum van Bussum

In het begin van de 20e eeuw verrezen de eerste winkels op de Vlietlaan en in de jaren '50 kwam warenhuis de Hema naar het centrum van Bussum, gebouwd op een voormalige kwekerij. In die tijd al werd gesproken over een forse uitbreiding van het winkelgebied. Het aantal inwoners groeide fors. Tegenwoordig kiest men liever voor een compacter en sfeervol centrum. Met veel groen. Bioscoop Novum op de Vlietlaan werd in de jaren '70 gesloopt. Er kwamen winkels en woningen voor in de plaats.

Opknappen

De gemeente Gooise Meren wil volgend jaar de Vlietlaan flink gaan opknappen. Eerst wordt de riolering vervangen en daarna moet de metamorfose volgen. Hierover vindt overleg plaats met ondernemers en bewoners. Vast staat dat er meer groen moet komen.

Dorpsmanager Ellen van Vossen: "Een laan met uitstraling waar het goed toeven is voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Veel treinreizigers lopen vanaf het station via de Vlietlaan naar het Bussumse centrum. Vroeger was de Vlietlaan een prachtige groene laan. Met de bloemenpracht van 'Het Gooise Land' tegenover de Hema is de toon in ieder geval gezet".

De Vlietlaan in 2017, met Hema en veel leuke winkels