Afbeelding
Foto:

De grenzen van het Gooi

Een antiquarisch boekje uit 1938 met als ondertitel: Een historisch-geografische verkenning door J.B. Rodenburg. In het eerste hoofdstuk verkent en beschrijft hij de grenzen. In het tweede de bodemgesteldheid en grondwaterstromen en in het laatste hoofdstuk staan bijzonderheden van de oostgrens van het Gooi in relatie met Eemnes. Met de roman Ferdinand Huyck van Van Lennep als leidraad wijst de plaatsen aan waar Van Lennep op doelt: 'Herberg de Hessenkar is thans Hotel Hamdorf te Laren en als Ferdinand het hoogste punt van den heuvel bereikt bevindt hij zich tusschen Laren en de grijze vesting Naarden. Dat was dus vlak bij 't nieuwe pompstation der provinciale waterleiding, ook vlak bij 't tegenwoordige militaire kamp aan den nieuwen Rijkstraatweg'.

De beschrijving van de westgrens wordt besloten met: 'De duizenden Amsterdammers, die jaarlijks per auto of fiets Gooiwaarts trekken, komen dus bij het ontmoetingspunt Rijksstraatweg-Keverdijk het oude baljuwschap Gooiland binnen'.

Behalve 42 pagina's met enige kaartjes ook nog vier pagina's fotografisch papier met foto's. Deze heer met een geklede jas, een zwarte bolhoed en een sigaar in de hand, dat moet de schrijver zijn! Het boekje is een bibliotheek exemplaar. Rozenbeek en Venemans te Hilversum is de uitgever.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretaniƫ.