Het bestuur van Vrienden van de Zandzee met van links naar rechts Wilja, Eddy, Jeannette, Daniëlle en Bulo.
Het bestuur van Vrienden van de Zandzee met van links naar rechts Wilja, Eddy, Jeannette, Daniëlle en Bulo. Foto: Bob Awick

'Voor ons was het hoogtepunt de duofiets die we konden schenken'

De Vrienden van de Zandzee bestaan uit vrijwilligers en de stichting is al zo'n dertig jaar actief om voor bewoners activiteiten te organiseren.

BUSSUM De Vrienden van de Zandzee hebben voor de bewoners van woonzorgcentrum De Zandzee zes donderdagen georganiseerd met leuke activiteiten als roofvogelshow, poffertjes of haring eten, shantykoor Het Ruime Sop, meerijden op de paardentram en een barbecue. Maar wie zijn die Vrienden?

"De Vrienden van de Zandzee zijn vrijwilligers in De Zandzee", vertelt Daniëlle van Dinteren, medewerker vrijetijdsbesteding. "De stichting verzorgt regelmatig leuke activiteiten voor de bewoners. Om dit te doen zijn we wel afhankelijk van sponsors en donateurs. Onze grootste sponsor is de wandelclub. Mensen van buitenaf wandelen elke week met een sportcoach vanaf De Zandzee en de contributie van de club wordt al 12,5 jaar gedonderd aan de stichting. Daardoor kunnen we elk kwartaal iets leuks organiseren."

Nieuw bestuur

De Vrienden bestaan al dertig jaar en Daniëlle heeft zeven jaar geleden een nieuw bestuur gevormd met voorzitter Geke Kuiper, penningmeester Jeannette de Brauwer, secretaris Wilja Hekman, algemeen bestuurslid Charles Robert, ook wel bekend als Bulo, en Eddy. "Eddy is er vorig jaar bijgekomen omdat wij toen een duofiets hebben geschonken aan de bewoners. Hij is de fietscoördinator en onderhoudt de fiets."

Zomerfeest

"Sinds drie jaar is wonen en zorg gescheiden en dat betekent dat in Nederland steeds meer verzorgingshuizen hun deuren moeten sluiten en dat er alleen nog verpleeghuizen open blijven. Gelukkig doet Vivium er alles aan om de verzorgingshuizen open te houden. Bewoners moeten tegenwoordig wel meebetalen aan het leefplezier zoals bingo, de gymclub of een concert omdat het kabinet geen geld meer ter beschikking stelt", aldus Daniëlle. "Gelukkig heeft De Zandzee de beschikking over 65 enthousiaste vrijwilligers die bijvoorbeeld met een vast groep elke donderdag naar de markt gaan en daar hoeven de bewoners niet voor te betalen."

"We vinden het dan ook fijn dat we voor alle bewoners dit zomerfeest kunnen organiseren door onze sponsors en donateurs", gaat Jeannette verder. "Veel ouderen zijn in de vakantieperiode eenzaam omdat familie of naasten op vakantie zijn en nu kunnen we alle bewoners zes donderdagen laten genieten van het feest."

De bewoners moeten nu zelf meebetalen aan het leefplezier

Licht dementerend

De Zandzee is een huis voor licht dementeerde mensen en heeft op dit moment 58 bewoners rond de leeftijd van 85 jaar. Daniëlle: "Als mensen hier gaan wonen, zit er een verhaal achter. Vaak zijn ze eenzaam in hun thuissituatie omdat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Ook bestaat de kans dat ze in gevaarlijke situatie terecht komen omdat ze bijvoorbeeld vergeten het gas uit te draaien.
De familie of kinderen zijn dan blij dat ze hier kunnen wonen en door de activiteiten niet verpieteren op hun kamer. Dat geeft rust. En gelukkig betalen familieleden vaak mee aan een activiteit.

Maar er zijn ook bewoners die geen familie hebben en moeten leven van een kleine beurs. Je kunt die mensen niet laten vereenzamen en we zorgen, samen met Vivium, er voor dat ze toch kunnen meedoen met een activiteit. We zien dan ook dat de Vrienden gewaardeerd wordt door bewoners en familie."
Jeannette vertelt enthousiast dat voor de Vrienden het hoogtepunt de duofiets is die ze vorig jaar konden schenken aan de bewoners. "Op de fiets kan een bewoner samen met een begeleider rond rijden in Bussum. Vaak gaan ze de hei over en drinken dan ergens een kopje koffie. Je ziet dat de bewoners na zo'n fietstocht weer energie hebben en ze bloeien dan helemaal op."