Piet van Det tot 2002 op de Gildestraat.
Piet van Det tot 2002 op de Gildestraat. Foto: Archief Historische Kring Bussum

Prinsessen kochten bij Piet van Det

BUSSUM Deze zomer een serie artikelen over oude Bussumse (winkel)panden en buurten. In samenwerking met dorpsmanager Ellen van Vossen en de Historische Kring Bussum. Deze week nemen we de vroegere feestwinkel van Piet van Det en andere buurtwinkels uit die tijd onder de loep.

door Antoon F. Bruggeling

Feestwinkel Piet van Det was van 1922-2002 gevestigd op Gildestraat 4. Een begrip in de regio. Zelfs de Prinsessen van Oranje kwamen hier in de jaren '50 feestspullen kopen. Tot in de jaren '60 waren er op de Driestweg/Noorderweg en in de Godelindebuurt meerdere buurtwinkels gevestigd.

Nostalgie

"Je kon het zo gek niet verzinnen of je kon er bij Piet van Det wel voor terecht. Laksnorren, jeukpoeder, spinnen, knalsigaren, niespoeder, scheetkussens, borrelwormen, maskers, nepdrollen maar ook sinterklaasspullen, vuurwerk, feestkleding etc.", aldus Ben Koning van de Historische Kring Bussum.

Pure nostalgie ademde de winkel uit. "Het geheel oogde zowel rommelig als gezellig, terug in de tijd van Swiebertje, Bromsnor en Malle Pietje".

Je kocht er laksnorren, jeukpoeder, spinnen en knalsigaren

Piet van Det opende zijn zaak in 1922. Ben Koning: "Ook losse sigaretten, drop en huishoudelijke spullen gingen hier over de toonbank. En je kon op zondag achterom nog wel voor een en ander terecht. In 1945 namen dochter Pietronella en haar man Joop Oosterbaan de zaak over. Toen werd het echt een feestartikelen winkel." In 1980 werd Sjoerd de Koning eigenaar van het winkeltje dat officieel 'De Voordracht' heette. In 2002 sloot de zaak.

Buurtwinkels

In de straten rond Piet van Det waren tot in de jaren '60 tal van buurtwinkels gevestigd. Waar je boodschappen kon laten opschrijven in een boekje. Aan het eind van de maand rekende je dan af. Op de Gildestraat hoek Driestweg zat een kruidenierswinkel annex petroleumhandel. In de wijk waren ook enkele stadsboerderijen gevestigd. Barneveld Zaken zat al op de Noorderweg.

Slagerij Sloothaak, bakker Van der Steen en melkhandel Van de Manden op de Noorderweg liepen goed. Op Noorderweg 36 de groentehal van Balder. Mijn ouders hebben enkele jaren de zaak gerund begin jaren '50. We woonden in het huis er naast op nummer 38. Je kon er toen veilig buiten spelen. Er stonden slechts twee auto's in de straat.

Dat is anno 2017 wel anders. Bij snoephandel Hopje op de Hogeweg kochten we gelukszuurtjes voor 5 cent. Heeman verf en behang zat er naast. De buurwinkels zijn nu uit het straatbeeld verdwenen. Ze zorgden voor leven in de wijk. De supermarkten hebben hun taken overgenomen. De voormalige zaak Piet van Det is inmiddels een Hongaarse wijnhandel geworden.

Kernwinkelgebied

Dorpsmanager Ellen van Vossen: "Een compacter kernwinkelgebied is een actueel onderwerp en staat weer hoog op de agenda in Gooise Meren. In Bussum zitten de winkels van oudsher zeer verspreid. Naast het kernwinkelgebied telt Bussum nog altijd vele zaken in aanloopstraten en op andere onverwachte locaties. Ik vraag me af hoe de ondernemers van toen zich hebben aangepast aan de nieuwe tijd."

Hoek Driestweg/Noorderweg waar in de jaren '50 nog veel buurtwinkels waren, zoals groentehandel, bakkerij en slagerij.