Ieder jaar is er een kranslegging op de Comeniusdag.
Ieder jaar is er een kranslegging op de Comeniusdag. Foto: Erik-Jan Geniets

Gezocht: voorwerpen of herinneringen aan Comenius Mausoleum

NAARDEN - Wie bijzondere voorwerpen of herinnering aan de geschiedenis van het Comenius Mausoleum heeft, kan terecht op woensdag 19 april tussen 15.00 en 17.00 uur in het Comenius Museum.

Daar worden door de samenstellers van de tentoonstelling 'Een waardige rustplaats' de bijdragen bekeken. Als die interessant genoeg zijn, kunnen ze worden opgenomen in een speciale expositie ter gelegenheid van het 80-jarige jubileum van het Comenius Mausoleum, dat op 8 mei 1937 officieel in gebruik werd genomen.
De gebeurtenis wordt dit jaar gevierd met een bijeenkomst met officiële gasten, de presentatie van een boek, de opening van een tentoonstelling en een speciale ontvangst voor geïnteresseerde inwoners van Gooise Meren.

Mausoleum
Het mausoleum is de rustplaats van Jan Amos Comenius (1592-1670). Comenius was op 22 november 1670 in de Waalse kerk begraven, maar in de loop der eeuwen raakte zijn laatste rustplaats in vergetelheid. Zeker nadat het kerkje omstreeks 1820 wegens bouwvalligheid voor kerkdiensten gesloten werd. In 1861 vond een verbouwing plaats omdat de voormalige kloosterkerk bij de kazerne getrokken werd die al in het naastgelegen oude klooster gevestigd was.

Bij die verbouwing werden de grafstenen verwijderd en lange tijd nam men aan dat ook de stoffelijke resten daarmee verdwenen waren. Maar uit nader onderzoek in de jaren 1920 bleek dat de stoffelijke resten er nog moesten zijn. Na archeologisch onderzoek werd in 1929 de vondst van het graf van Comenius in de pers bekend gemaakt.