De Vesting was zondag een mengeling van toeristen en concertbezoekers.
De Vesting was zondag een mengeling van toeristen en concertbezoekers.

'De eerste Matthäus Passion was echt prachtig'

NAARDEN - De eerste van de vijf uitvoeringen van de Matthäus Passion zit erop. Vanavond is de tweede uitvoering. De vijfde en laatste is zaterdag om 11.30 uur. Volgens Marlo Reeders, directeur Stichting Grote Kerk Naarden, was de eerste uitvoering prachtig.

Het spits is eraf. En als dit de voorbode is voor de resterende uitvoeringen dan kan het publiek zijn hart flink ophalen de komende dagen. Marlo Reeders noemde de uitvoering van afgelopen zondag 'zeer beweeglijk'. "De dirigent is beweeglijk en dat is zijn muziek ook." Bijkomende bijzonderheid was dat dit keer geen countertenor met een kopstem meedeed, maar dat die partij door een vrouwelijke tenor werd gezongen. "De Matthäus Passion is elke keer weer anders", vertelt Marlo enthousiast. Natuurlijk werd zoals altijd in de pauze en na afloop uitvoerig gesproken over de wijze van uitvoeren. De langzame start viel niet bij iedereen in de smaak, maar het oordeel over de aria tussen de sopraan en alt was unaniem "echt fenomenaal". Dit jaar was er ook voor het eerste een kinder-Matthäus in de Grote Kerk. Vorige week woensdag waren er twee uitvoeringen. Ook toen zat de kerk flink vol. Of dit initiatief volgend jaar een vervolg krijgt hangt af van de financiële middelen. Als het lukt wil Reeders ook graag de scholen in Gooise Meren erbij betrekken.

Wie de Matthaüs Passion nog wil bijwonen in de Grote Kerk maakt wellicht nog kans. Op de dag zelf, een half uurtje voor de voorstelling, is meestal wel bekend of er nog kaartjes vrijgekomen zijn. En als dat niet lukt zit er niets anders op dan een jaartje te wachten. Volgens Marlo zijn er elk jaar flink wat kaarten via de Bachvereniging in de vrije verkoop.