Clichés: daar zul je Jochem niet op kunnen betrappen.
Clichés: daar zul je Jochem niet op kunnen betrappen. Foto: Leon van Dijk

Reclame is vooral het vertellen van een goed verhaal

BUSSUM - Het nut van een goed opgezette huisstijl, reclamecampagne, website of de vormgeving van zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs als een visitekaartje: volgens Jochem Albrecht en Michiel Drijber van Ontwerp- & Reclamebureau Holland wordt het flink onderschat. Niet dat iedereen nu flinke budgetten moet uittrekken, maar als je zomaar iets doet, kun je volgens de twee heren beter niets doen. Je moet een goed, eigen verhaal hebben, in een creatieve jas. Pas dan valt het op.

"Het draait om de boodschap, om wat je wilt vertellen", steekt Michiel van wal. "Als je daar niet goed over nagedacht hebt, of zomaar wat kopieert van je concurrent, dan heb je geen eigen gezicht." Als voorbeeld noemt hij de inmiddels veelgebruikte termen als 'aandacht' en 'passie'. Containerbegrippen. Holle woorden die waarde verliezen en al helemaal geen associatie bij de beoogde doelgroep oproepen.

Michiel: "Je moet je eigen verhaal inzetten, een verhaal waar men iets bij voelt, dat raakt in het hart." Jochem valt hem bij: "Even een corporate brochure in elkaar zetten, werkt niet." Wanneer klanten bij hen aankloppen en aansturen op een 'copy-paste', ofwel de kortste weg naar de finish, gaan bij Jochem en Michiel alle seinen op rood. "We vragen dan altijd: wat wil je werkelijk bereiken?" Een prachtig voorbeeld is een landelijk opererend schoonmaakbedrijf dat had ingezet op een nieuw logo. Maar eigenlijk wilden ze een nieuw imago voor hun bedrijf. Jochem en zijn team zetten de boel op z'n kop en pakten het vanaf de bron aan. Ze gingen praten met de schoonmakers en kwamen zo achter het verhaal van de organisatie. Het warm kloppend hart. Het bleek helemaal niet te gaan om die geleegde prullenmand of dat stofdoekje over het bureau. Dat doet iedereen. Het gaat om het creëren van een fijne werkplek...
Nu we toch met een reclamebureau om tafel zitten zijn we benieuwd. Moet je nu een Facebookcampagne opzetten, een brochure laten maken, een Adwordscampagne starten of adverteren in een blad? Helaas, geen vraag waar je klip-en-klaar antwoord op kunt geven, volgens Jochem, ook al zit je 25 jaar in het vak. "Maar adverteren is wel belangrijk, je moet zichtbaar zijn." Voor een lokale fietsenmaker ligt grootscheeps adverteren op social media minder voor de hand. Dan past een advertentie in een lokaal of regionaal blad of driehoekbord her en der in de gemeente misschien beter. Voor een regionaal uitzendbureau of een landelijke omroep ligt dat heel anders. Zelf maakten ze de afgelopen weken flink promotie voor hun reclamebureau. Met de hiervoor genoemde driehoekborden, een advertentie in deze krant en een kleinschalige Facebookcampagne speelde Jochem zijn reclamebureau flink in de kijker.

Klanten
Het bureau werkt o.a. voor Omroep Max, Hampshire Hotels, Accord Uitzendbureau, Hocras, Bel Ami, Baltus en Louis Tapis. Onder het motto 'Reclame moet blijven plakken' ging Jochem zelf nogal opvallend uitgedost op de foto. "Als je niet opvalt, dan verkoop je niks." Als je het ook nog persoonlijk maakt, heb je volgens hem de goede combi. En dat is voor veel bedrijven die zich vooral online profileren een uitdaging. "Je ziet niet goed wie erachter zit, het zijn vier muren en een nummer op de gevel." Michiel: "Je moet zorgen dat je relevant bent, leuke inhoud biedt en dat alles vanuit je eigenheid. Dat is waarmee je je werkelijk onderscheidt. Wie ziet nog het verschil tussen de KPN's en de T-Mobiles van deze wereld of Hans Anders en Pearle?"