Daniël Brüggen speelt zaterdag in de Majellakapel.
Daniël Brüggen speelt zaterdag in de Majellakapel. Foto: Bob Awick

Daniël Bruggen: 'Ik ben verslaafd aan het manipuleren van geluid'

BUSSUM - De collectie van maar liefst zeventig blokfluiten in alle soorten en maten kan je niet ontgaan bij een bezoek aan blokfluitvirtuoos en docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag Daniël Brüggen. Zaterdag geeft deze Bussumer samen met zijn broer Albert Brüggen (cello), Alida Schat (viool) en plaatsgenoot Siebe Henstra (klavecimbel) een concert in de Majellakapel. Het viertal speelt werken van Telemann en Händel.

door Yvette de Vries

Brüggen raakte al op jonge leeftijd verslaafd aan het manipuleren van geluid. Hij glimlacht: "Mensen zeggen dat dat niet mogelijk is, maar het kan echt. Het is eigenlijk niets meer dan het verbuigen van rechte tonen en dat is dan ook hoorbaar. Maar het klinkt zeker nog goed hoor", verzekert Brüggen. Enthousiast vertelt de musicus en blokfluitdocent dat het bij muziek gaat om het vertellen van verhalen. "Gebaseerd op het verleden, heden en toekomst. En daar speel je vervolgens mee."

In zijn uitgebreide collectie blokfluiten bevinden zich onder meer sopraan-, alt-, tenor-, en basblokfluiten. Historische exemplaren ontbreken nog in zijn verzameling. Als zevenjarig jongetje kreeg hij zijn eerste blokfluitles. Hij liet zich niet tegenhouden door het wat suffige imago van dit muziekinstrument: hij raakte zelfs verslingerd aan de klank. Hij heeft wel een verklaring voor het wat suffige imago. Namelijk de vrij schelle toon en het feit dat lessen vaak in grote groepen plaatsvinden. "Met dertig in een klas is het moeilijk om resultaat te boeken." Ook wordt blokfluitles volgens Brüggen vaak als een 'verplicht nummer' gezien en dat draagt niet bij aan het plezier.

Conservatorium
In tegenstelling tot veel leeftijdgenootjes verdween bij Brüggen de blokfluit nooit echt in de kast. Toen hij na zijn middelbare school doorstroomde naar het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam werd het vlammetje al snel weer aangewakkerd.

Blokfluitkwartet
In 1978 richtte hij samen met drie medestudenten het Amsterdam Loeki Stardust Quartet op. Ze maakten faam als blokfluitkwartet met een breed repertoire: van renaissance tot hedendaagse muziek, en speelden over de hele wereld. Het leverde de jonge musici zelfs voor twee van hun cd's een Edison Klassiek op. Het ensemble hield het in 2007 voor gezien na een aantal wisselingen in de bezetting.

'Bij muziek gaat het om het vertellen van verhalen'

Filmmaker
Brüggen geeft inmiddels al zo'n twaalf jaar les aan het Haagse conservatorium. Daarnaast houdt hij zich bezig met film en muziek. Dat kunnen films van masterclasses zijn of documentaires over een specifiek instrument. Zo is hij momenteel bezig met een film over vijf blokfluitbouwers. Deze is zo goed als klaar, hij moet alleen nog ondertiteld worden.

Concert
Het concert in de Majellakapel is voor zowel Brügggen als Henstra (klavecinist en organist van de Nederlandse Bachvereniging) een thuiswedstrijd. De twee musici kennen elkaar al vanaf hun studie aan het conservatorium en speelden, zeker in die tijd, regelmatig samen. Het belooft een bijzonder concert te worden, een waar muzikaal onderonsje, want behalve dat Henstra en Brüggen weer samen op het podium staan, speelt dus ook broer Albert Brüggen mee en diens vrouw, Alida Schat, is de violiste.
Het concert is zaterdag om 20.30 uur in de Majellakapel aan de Iepenlaan 26 Bussum. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.tindal.nl.

.