Afbeelding

Voor het oprapen

Soms ligt een verhaal voor een spannend stukje zomaar voor het oprapen. Letterlijk deze keer. Twee helse machines op een aanstaand natuurterrein bij Naarden aan de Muidertrekvaart.

Vriend Rob gaat daar graag heen om de plantjes te bekijken. Op zwaar omgewoeld en daarna met rust gelaten grond is het ideaal toeven voor allerhand pioniersplanten. Twee maanden terug trof hij echter twee stukken munitie aan, nog verbonden door twee clips, zomaar aan het oppervlak. Terug thuis de EOD gemaild, die de vondst ter kennisgeving aannam. Twee maanden later lagen ze er nog! Met een zware dragline er vlakbij aan het werk. Ik heb ze meegenomen en op een veilige plek opgeborgen. De politie is op de hoogte en ik ga ze meteen na publicatie daarheen brengen.

Voor de inmiddels geïnteresseerden (en dat zijn er velen) bij dezen de tekst die op de hulzen te lezen is: 25 G APDS-T CTG NR 121 EMZ 88-17. Het zou gaan om penetratiegranaten. Wat ik vreemd vind, is dat de punt uit kunststof bestaat. Mogelijk oefentuig. Na enig speurwerk mijnerzijds op Google blijkt deze munitie van Russische (!) makelij te zijn. Uit Petersburg, maar er is geen letter cyrillisch te ontdekken! Ik zal wel veel reacties krijgen!