Jur Jonges en Herman Schoon van e klankbordgroep maken zich zorgen over toename vliegverkeer.
Jur Jonges en Herman Schoon van e klankbordgroep maken zich zorgen over toename vliegverkeer. Foto: Bob Awick

'20% van de vliegtuigen vliegt te laag, dat geeft onnodige overlast'

GOOISE MEREN - Met het oprichten van een klankbordgroep en een brief naar het college vragen verontruste burgers om serieuze aandacht voor de toenemende overlast van Schiphol. De bezorgde burgers willen dat de gemeente zich gaat mengen in deze discussie en hopen op deze manier flink wat invloed en druk op hen uit te kunnen oefenen.

door Yvette de Vries

"Het toenemende vliegverkeer vanuit Schiphol baart ons zorgen", aldus Jur Jonges, lid klankbordgroep en Dorpsraad Muiderberg. "En als het aan Schiphol ligt zal het in de toekomst alleen nog maar meer worden. De ruimte die ze krijgen, benutten ze ook." De overlast en klachten namen de laatste vier jaar al toe. Volgens Jonges houdt Schiphol zich niet aan de regels. Er zou te laag worden gevlogen en de regels met betrekking tot het opstijgen en dalen worden met voeten getreden, volgens het Muiderbergse lid. En ook het grootonderhoud aan de Kaagbaan helpt niet echt om het luchtruim boven het Gooi een beetje te ontlasten. Tussen 18 maart en 24 mei is de baan buiten gebruik en dat betekent een intensiever gebruik van de twee andere banen: de Buitenveldertbaan en de Aalsmeerbaan en daardoor meer vliegtuigen over het Gooi.

Amsterdamse Bos
Volgens een ander lid van de klankbordgroep, voormalig wethouder van Bussum Herman Schoon, komen de kisten echt laag overvliegen en maken ze een wel heel korte bocht. Hij heeft zijn twijfels of dat wel volgens de geldende afspraken is. "Het geeft in ieder geval extra geluidsoverlast." Jonges beaamt dat: "Soms lijkt het wel alsof ik in het Amsterdamse Bos zit."

20% vliegt te laag
"We volgen eigenlijk twee lijnen om invloed uit te oefenen", licht de voormalig wethouder van de gemeente Bussum de verschillende stappen toe. "We willen de overlast bespreekbaar maken bij het gemeentebestuur Gooise Meren en via bewonersvertegenwoordigers ook direct in de Omgevingsraad Schiphol. 20% van de vliegtuigen vliegt te laag en dat veroorzaakt onnodige overlast." Schoon baseert zich met deze uitspraak op een extern onderzoek. Begin maart stuurde de klankbordgroep een brandbrief naar de gemeenteraad van Gooise Meren waarin ze ook al hun zorgen uitten. Ze hopen op steun vanuit de verschillende fracties. "Duidelijk is dat zonder extra aandacht de volumes alleen maar zullen toenemen en daarmee de zorgen van inwoners omtrent gezondheid - gevolgen uitstoot CO2 en ultrafijnstof -, veiligheid en leefbaarheid", valt daarin te lezen. Volgens de klankbordgroep is de sterke groei van Schiphol een uitzondering in vergelijking met bijvoorbeeld Heathrow. Bij die laatste groeide het aantal passagiers het laatste jaar slechts 1%, bij Schiphol kwam er 9,2% bij. "Bij andere concurrenten zoals Frankfurt daalde het aantal passagiers zelfs", doet Schoon er nog een schepje bovenop.
In de Omgevingsraad wordt ook Gooise Meren vertegenwoordigd door de Weesper wethouder Herman Tuning, maar de klankbordgroep wil daarnaast ook via de bewonersvertegenwoordigers haar stem in de Omgevingsraad laten horen. Minimaal 100 sympathisanten zijn daarvoor nodig; met het huidige aantal van 150 is die grens ruimschoots gepasseerd. Volgens Herman Schoon bevinden zich daar ook een aantal raadsleden van Gooise Meren onder. Hij hoopt dat nog meer volksvertegenwoordigers zich zullen scharen achter de groep sympathisanten.

De klankbordgroep heeft zelf al een aantal extra aandachtspunten geformuleerd en reikt ook ideeën aan om de overlast voor het Gooi te beperken. Bijvoorbeeld het, al dan niet tijdelijk, verleggen van vliegroutes naar andere gebieden, boetes voor de luchtverkeersleiding als ze de minimale landingshoogtes overschrijden en een maximum van 500.000 vluchtbewegingen, zoals het ook in het Aldersakkoord is vastgelegd. Ook doen ze een oproep voor een eigen onderzoek door Gooise Meren. Hiervoor zouden er periodiek metingen moeten worden verricht naar de effecten van het luchtverkeer, maar ook naar de gevolgen van de uitlaatgassen op het leefmilieu in Gooise Meren. En wat betreft de klankbordgroep krijgt de veroorzaker van al die vervuiling en overlast de rekening gepresenteerd. Tot slot willen ze dat er meer ruchtbaarheid gegeven wordt aan de verschillende mogelijkheden om een klacht in te dienen.
De klankbordgroep richt zich overigens niet alleen op het huidige niveau van geluidsoverlast. Ze maken zich ook druk over het verloop van het vliegverkeer als in 2019 de uitbreiding van Lelystad Airport tot nieuwe vakantieluchthaven een feit is. "We willen weten wat dat voor Gooise Meren betekent", aldus Schoon. Hij vreest dat dat samen met de uitbreiding waar Schiphol op zint, voor nog meer overlast gaat zorgen. "De huidige afspraken met Schiphol lopen tot 2020. Daarin is afgesproken dat ze 500.000 vliegbewegingen en 29.000 nachtvluchten per jaar mogen maken."

'Soms lijkt het echt wel alsof ik in het Amsterdamse Bos zit'

Schiphol
Schiphol geeft zelf op haar website aan dat ze dit jaar al voor de periode na 2020 nieuwe afspraken wil maken voor verdere groei. Schoon: "We willen allereerst dat Schiphol zich aan de regels houdt en als ze stappen nemen voor uitbreiding dan moet er eerst goed onderzoek worden gedaan."

De overlast en klachten namen de laatste vier jaar al toe