Uhersky Brod heeft zelfs een Naarderstraat.
Uhersky Brod heeft zelfs een Naarderstraat.

Gooise Meren zet stedenband met Uhersky Brod voort

NAARDEN - Naarden houdt de komende jaren een stedenband met Uhersky Brod, maar houdt de stedenband een stuk beperkter dan de afgelopen jaren. Dat voornemen heeft het gemeentebestuur. De Bussumse stedenband met Valsske Mezirici wordt geschrapt. De gemeenteraad praat er volgende week over.

door Sjoerd Stoop

De gemeente kent momenteel twee stedenbanden. Het behouden van deze twee stedenbanden kost volgens de gemeente te veel geld en te veel werk.
Vooral de stedenband tussen Naarden en Uhersky Brod leeft nog enorm. Dat heeft vooral te maken met Jan Amos Comenius. De belangrijke Tsjech werd voor zover bekend geboren in Uhersky Brod en ligt begraven in Naarden. Daarom hebben Naarden en Uhersky Brod een warme band en zullen de steden voor altijd verbonden blijven, zo stelt de gemeente. Er gebeurt elk jaar nog veel vanwege de stedenband, van herdenkingen vanwege Comenius tot culturele uitwisselingen.
De gemeente laat Uhersky Brod wel weten dat de stedenband de komende jaren wat haar betreft beperkt blijft tot activiteiten rond Comenius. Verder wordt er niets op touw gezet. De gemeente laat dat vooral aan de burgers. Dat gebeurde de afgelopen jaren ook al volop vanuit de Stichting Uhersky Brod. Aleid Hamelink laat namens deze stichting weten dat deze uitwisseling afgelopen juni nog plaats vond. "Dat heen en weer reizen is altijd om het jaar en daar doen zeker 40 Naarders aan mee." Al 25 jaar loopt de stedenband, maar Hamelink denkt dat deze jumelagereis wel uit de tijd is. Graag had ze meer gehoord van de gemeente over hun standpunten over de stedenband. "We wisten bijvoorbeeld niet dat het in de raad besproken zou worden. Het was netjes geweest als wij waren geïnformeerd," vertelt ze.
De Poorters van Naarden spelen eveneens een grote rol: al vele jaren worden er hulpgoederen gestuurd naar de bewoners van Uhersky Brod. Dat werk zal de komende jaren ongetwijfeld voortgezet worden.
De stedenband van Bussum met de Tsjechische plaats Valasske Mezirici wordt ontbonden omdat er de laatste jaren nog maar beperkt contact was. Het bestuur van Valasske Mezirici had graag gezien dat de stedenband voortgezet kon worden.