De zesde klas in 1961.
De zesde klas in 1961.

'We hadden elkaar 55 jaar niet gezien'

NAARDEN - Na 55 jaar is afgelopen zondag de zesde klas, ofwel groep 8, van de Comeniusschool in Naarden voor het eerst weer bijeengekomen. De reünie vond plaats in Oud Valkeveen, waar toentertijd menig schoolreisje naartoe ging. Het werd een heel bijzondere dag vol opmerkelijke levensverhalen en herinneringen.

Voor de meesten was het in 1961 dat ze elkaar voor het laatst hadden gezien. Het werd een bijzondere ontmoeting van mensen die zonder uitzondering 66 en 67 jaar oud zijn. De meesten zijn met pensioen en inmiddels opa's en oma's. Ongeveer 20 procent van de club is nog wel aan het werk.

Zoeken naar leerlingen
Er ging een half jaar voorbereiding aan de reünie vooraf. De grootste klus was om alle 50 leerlingen, in die tijd een niet ongebruikelijk aantal, te vinden. Er is veel gemaild en gebeld om iedereen op de hoogte te brengen.

De meeste reacties waren erg positief, alhoewel er ook mensen niet wilden komen. Bijvoorbeeld omdat ze er geen behoefte aan hadden of omdat dit te veel emotionele herinneringen naar boven bracht.

Verhuisd
Het bleek dat zeven klasgenoten inmiddels waren overleden. Acht waren verhinderd omdat ze te ver weg wonen. Zo wonen er voormalige klasgenoten tegenwoordig in Thailand en Amerika. Maar er waren ook klasgenoten die weliswaar in Europa woonden, maar toch de moeite hadden genomen om vanuit Frankrijk, Engeland en België de trip richting Oud Valkeveen te maken.

Met meester Verrier
Uiteindelijk waren er 28 klasgenoten aanwezig. Vier van hen wonen nog steeds in Naarden en één in Bussum.

Onder de aanwezigen was ook Jan Verrier (80), indertijd meester in de derde klas. Hij werd gevonden via de tuindersvereniging Keverdijk. Verrier was eerst gymleraar op de Comeniusschool, later leerkracht en decaan op de Ministerpark Mavo. Verrier kon de vele herinneringen van de leerlingen aanvullen met die vanuit zijn positie als leerkracht.

Het programma nam een volledige dag in beslag. Na zeven uur waren de reünisten nog steeds niet uitgepraat over alle herinneringen aan een gezamenlijke historie. Aan de hand van foto's, poëziealbums, liedjes – er was zelfs een echt schoollied in die tijd - en verhalen, kwam de schoolgeschiedenis weer tot leven. Oude vriendschappen herleefden en er zijn zelfs al weer plannen voor een volgende reünie: over vijf jaar als de meeste oud-leerlingen de 70 zijn gepasseerd.

Herinneringsboek
Als aandenken aan de reünie is er een herinneringsboek in de maak met levensgeschiedenissen, herinneringen, oude en nieuwe foto's en de geschiedenis van de Comeniusschool. Een boek over de levens van klasgenoten die in 1961 afscheid van elkaar namen en die elkaar na meer dan vijftig jaar weer terugvonden. Een naslagwerk vol persoonlijke verhalen.

De kleintjes van toen zijn nu allemaal 66 of 67 jaar oud.