Inez en Manon laten wat voorbeelden zien van wat ze zullen verkopen.
Inez en Manon laten wat voorbeelden zien van wat ze zullen verkopen. Foto: Bob Awick

Feestelijke cadeaus die vrouwen steunen op weg naar zelfstandigheid

NAARDEN - Een hippe sinterklaasslinger, een geborduurd mutsje in de vorm van een aardbei, een knuffel in vrolijke kleuren of een gastenhanddoekje met rendieren erop. De collectie handwerk in de winkel van Tesselschade Arbeid Adelt (TAA) is heel uiteenlopend. Komend weekend wordt een flink deel ingepakt en verkocht tijdens de jaarlijkse verkoopmarkt op Kasteel Groeneveld in Baarn.

door Jessica de Jong

Het winkeltje van TAA, helemaal aan het eind van de Kloosterstraat in Naarden, verkoopt uniek handwerk dat ten goede komt aan het ondersteunen van vrouwen in hun economische zelfstandigheid. "We zitten hier wat uit de loop, maar we krijgen wel hele leuke reacties van de mensen", vertelt de enthousiaste winkelmedewerkster Inez van der Hijden.

Samen met voorzitter Manon Teeuwen treffen we hun op maandag in het witte winkeltje. "We hebben dit pand nu een jaar of vijftien. Vanuit hier regelen we de verkoop van zelfgemaakt handwerk voor de hele regio."

Verjonging
De dames vertellen dat TAA een wat oubollig imago heeft. "Ook zijn veel van de leden 60 jaar of ouder." En dus vinden de dames het tijd voor verjonging. Inez probeert daar al in de collectie een slag mee te maken. "We hebben veel typisch TAA-werk zoals de merklap met de geboortedatum erop geborduurd. Maar nu laten we ook kussentjes maken met vrolijke designs waar we de naam van het kind op kunnen borduren. Ook hebben we nieuwe kerstproducten en bijvoorbeeld vlotte badcapejes voor kinderen met daarop een zwembroekje. We selecteren andere stoffen en ontwerpen die we vervolgens door de handwerksters laten maken."
Voorzitter Manon is met haar 41 jaar een van de jongere leden. "Ik kende TAA van vroeger en ook mijn ouders hebben zich altijd maatschappelijk ingezet. Zelf vind ik dat ook belangrijk om te doen. Ik weet dat veel mensen van mijn leeftijd met jonge kinderen het druk hebben, maar wat extra hulp in de vereniging is erg welkom. Bovendien is het erg leuk om te doen", vertelt ze.

TAA is een landelijke vereniging die vanuit Naarden de afdeling Gooi en Vechtstreek bestiert. Ze hebben handwerksters die werkjes maken omdat ze het leuk vinden, maar ook dames die hier wat geld mee kunnen verdienen omdat ze het nodig hebben. Met de verkoop ondersteunen ze vrouwen die niet zelf hun studie kunnen betalen. Inez: "Wij willen een beetje voor elkaar zorgen. Landelijk worden 127 vrouwen en lokaal 3 dames gesteund. We helpen de beroepsopleiding te betalen van bijvoorbeeld vrouwen die jong getrouwd zijn geweest, geen opleiding hebben en zijn gescheiden. Maar het gaat ook om vluchtelingen. Vaak zijn het vrouwen die de studentenleeftijd voorbij zijn en dus niet bij de overheid kunnen aankloppen. Ze weten ons vaak via de opleiding te vinden."

Inez van der Hijden: 'We willen een beetje voor elkaar zorgen'

TAA houdt komende vrijdag (11.00 tot 17.00 uur) en zaterdag (11.00 tot 16.00 uur) haar jaarlijkse verkoop in kasteel Groeneveld in Baarn. De markt is te vinden op de eerste verdieping van het kasteel en is gratis toegankelijk.

De winkel aan de Kloosterstraat 43 is geopend van woensdag tot en met vrijdag (10.00 tot 16.00 uur) en op zaterdag (12.00 tot 16.00 uur).
Daarnaast heeft TAA een kraam tijdens de kerstmarkt op 10 december in Naarden-Vesting.